DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 iunie 2011
Nr. 379/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

BANAŞ ION, arhitect şef la Primăria municipiului Galaţi, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată (câte patru acte materiale)
MICUŢĂ LUMINIŢA, expert contabil şi administrator al S.C. COFICO EXPERT S.R.L. Galaţi, în stare de libertate, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu infracţiunile de corupţie menţionate mai sus.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2008-2010, inculpatul BANAŞ ION, în calitate de arhitect consilier la Primăria municipiului Galaţi, a pretins sumele de 1.500 euro şi 2.000 lei din care a primit suma de 1.500 euro de la un denunţător, promiţându-i că îşi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali (primarul şi secretarul municipiului Galaţi, arhitectul şef sau persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului) în scopul obţinerii actelor necesare intrării în legalitate a denunţătorului (certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire) în legătură cu construcţia unui balcon pe care acesta îl ridicase la locuinţa sa din municipiului Galaţi şi pentru a nu fi sancţionat contravenţional de reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi.
În condiţiile în care nu a făcut niciun demers în sensul celor precizate mai sus, în cursul lunii februarie 2011, Banaş Ion, în calitate de arhitect şef în cadrul Primăriei municipiului Galaţi, i-a mai cerut denunţătorului suma de 1.500 euro, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare intrării în legalitate, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire şi nu-i va aplica sancţiunile contravenţionale, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali. De asemenea, i-a comunicat denunţătorului că amenda pentru ridicarea unei construcţii fără deţinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei.
În perioada 2009-2011, acelaşi inculpat, în calitate de arhitect consilier în cadrul Primăriei municipiului Galaţi şi apoi de arhitect şef şi persoană cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a pretins de la un alt denunţător suma de 6.000 de euro, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare construirii terasei restaurantului aparţinând societăţii comerciale administrate de denunţător şi a spaţiilor anexe, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali. La data de 12 august 2009, inculpatul Banaş Ion a primit suma de 2.000 de euro, reprezentând o parte din suma pretinsă, în scopul menţionat mai sus.
În perioada 2009-2011, inculpatul Banaş Ion a pretins de la un al treilea denunţător suma de 3.600 de euro, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare construirii vilei, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali, iar la 21 august 2009, 6 octombrie 2009 şi la o dată neprecizată, inculpatul a primit suma de 2.100 de euro şi 700 lei, reprezentând o parte din suma pretinsă.
În perioada 2010-2011, inculpatul Banaş Ion a pretins şi primit de la un al patrulea denunţător suma de 2.000 lei, promiţându-i că îi va aproba toate actele necesare construirii vilei, urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali.
În total, inculpatul Banaş Ion a pretins sumele de 12.600 euro şi 4.000 lei, din care a primit în total 5.600 euro şi 8.500 lei.
La data de 13 aprilie 2011, Banaş Ion a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la unul dintre denunţători suma de 5.800 de lei, reprezentând o primă tranşă din banii promişi în schimbul aprobării documentaţiei necesare pentru intrarea în legalitate ca urmare a construirii unui balcon.
La data de 25 mai 2011, Tribunalul Galaţi a admis propunerea procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi al DNA şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului BANAŞ ION pe un termen de 29 de zile. (vezi actualizare comunicat nr. 247/VIII/3 din 13 aprilie 2011).

Inculpata Micuţă Luminiţa a încercat să îl determine pe unul dintre denunţători să facă declaraţii neadevărate în favoarea lui Banaş Ion, cu promisiunea că inculpatul îi va restitui sumele de bani pe care i le dăduse.

În cauză, s-au luat măsuri asigurătorii, prin instituirea unui sechestru asupra unui imobil aparţinând inculpatului Banaş Ion.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 iunie 2012