DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 iunie 2011
Nr. 377/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna mai 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul teritorial Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

POTÎRCĂ CONSTANTIN NINEL, asociat şi administrator S.C. Siatra Prod S.R.L. Tg-Jiu (de recuperare deşeuri, în faliment), în prezent administrator la S.C. Nynmetal S.R.L. Tg-Jiu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;
POTÎRCĂ TĂNASE, fost asociat şi administrator S.C. Siatra Prod S.R.L. Tg-Jiu, în prezent pensionar, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;
RADU DAN, recidivist, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;
RADU MIHALACHE, asociat şi administrator S.C. Silnef S.R.L. Râmnicu-Vâlcea (recuperare deşeuri), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2001-2004, în calitate de asociat al S.C. Siatra Prod S.R.L. şi administrator legal până la data de 14.03.2003, iar ulterior administrator de fapt, inculpatul Potîrcă Constantin Ninel a aprobat şi dispus evidenţierea în actele contabile ale S.C. Siatra Prod S.R.L. a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, cheltuieli justificate prin documente fictive dintre care unele antedatate, ceea ce a condus la sustragerea, de la plata către bugetul consolidat al statului, a sumei de 18.635.654 lei (din care 8.011.418 lei TVA şi 10.624.236 lei impozit pe profit).
Pentru a-şi justifica aceste cheltuieli nereale, în perioada 2001-2005, inculpatul Potîrcă Constantin Ninel a procurat şi folosit facturi fiscale emise de societăţi fictive ori facturi falsificate emise de societăţi existente, a semnat mai multe documente (un contract de prestari servicii, unul de intermediere, factură) în care a fost contrafăcută semnătura administratorului societăţii emitente. Mai mult, inculpatul i-a determinat şi pe inculpaţii Radu Mihalache, Radu Dan şi Potîrcă Tănase să întocmească/semneze documente (contract de intermediere, facturi fiscale), antedatate, unele procurate pe căi ilegale, întocmite pentru operaţiuni nereale.

În scopul recuperării prejudiciului, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile, respectiv terenuri identificate în proprietatea inculpaţilor Potîrcă Constantin Ninel şi Potîrcă Tănase.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunal Gorj.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului STOLERU ALEXANDRU, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2006 – septembrie 2008, inculpatul Stoleru Alexandru a pretins şi a primit de la un denunţător sumele de 11.000 euro şi 1.174 lei, asigurându-l că are influenţă pe lângă funcţionari din cadrul Consiliului Local al municipiului Piatra Neamţ cu atribuţii în domeniul verificării şi repartizării locuinţelor construite din fonduri A.N.L. sau a unor loturi de teren. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a-i determina pe funcţionarii respectivi să-i repartizeze denunţătorului două loturi de teren aflate în proprietatea Consiliului Local Piatra Neamţ şi a trei apartamente A.N.L. situate pe raza municipiului Piatra Neamţ.

În vederea recuperării sumelor de bani date de către denunţător nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului.

Inculpatul Stoleru Alexandru a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Bacău al DNA în cursul anului 2009 pentru fapte similare (comunicat nr. 351/VIII/3 din data de 23 decembrie 2009). La data de 4 februarie 2011, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Stoleru Alexandru a fost condamnat la 5 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Neamţ.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciu Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BĂLAŞA CONSTANTIN, fost agent de poliţie, în prezent pensionar, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2009-mai 2011, inculpatul Bălaşa Constantin a pretins de la trei persoane denunţătoare suma totală de 21.000 euro, din care a primit efectiv 12.500 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere la Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” de la Câmpina, astfel încât unul dintre denunţători şi alte rude ale denunţătorilor să fie declaraţi admişi la examen. Niciuna dintre persoanele pe care inculpatul promisese că le va favoriza cu ocazia examenului nu a fost declarată admisă.
În vederea restituirii sumelor de bani care au făcut obiectul infracţiunilor de trafic de influenţă, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui apartament şi unui autoturism aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PETRE GABRIEL, inspector vamal în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale) şi
NEACŞU GABRIEL, inspector vamal în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2008 – mai 2011, inculpaţii Petre Gabriel şi Neacşu Gabriel, în calitate de inspectori vamali în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Dâmboviţa, au pretins şi au primit de la doi denunţători sumele totale de 950 lei, respectiv 450 lei, pentru a permite funcţionarea unei instalaţii pentru producerea de băuturi alcoolice pentru o perioadă de timp mai mare decât cea solicitată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.



În legătură cu cele patru dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 februarie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 decembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 ianuarie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 septembrie 2014