increase font sizedecrease font size | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Directia Nationala Anticoruptie - Comunicat 12 mai 2011
Nr. 317/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a inculpatilor: NECOLAICIUC MIHAI, în stare de arest preventiv, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate C.F.R. S.A. (C.N.C.F.R) si OLAERU VIORICA, fost director al Directiei Economice în cadrul C.N.C.F.R. S.A. în perioada 26.11.2001 - 10.10.2003, în sarcina carora s-a retinut infractiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, în forma continuata ( 66 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
În cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeana de Investitii (B.E.I.) un contract de finantare pentru realizarea „Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori. În ceea ce priveste C.N.C.F.R.S.A, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei.
În aceste conditii, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, inculpatii Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al C.N.C.F.R.S.A. si Olaeru Viorica, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au încalcat atributiile de serviciu si, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre B.E.I., în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, în mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate în presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.).

În vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât si din SUA, apartinând celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, în cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc Mihai. În data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc Mihai a fost arestat de autoritatile judiciare din S.U.A. si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia în România.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.

BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 octombrie 2014