DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
11 mai 2011
Nr. 311/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş efectuează cercetări penale faţă de inculpatul SĂMĂRGHIŢAN GHEORGHE, şef al Serviciul de Expertiză Legală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În calitate de şef al Serviciul de Expertiză Legală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Mureş, inculpatul Sămărghiţan Gheorghe, alături de alte persoane sau prin intermediul acestora, a pretins sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în legătură cu procedurile de examinare sau reexaminare referitoare la încadrarea sau menţinerea gradului de invaliditate a unor persoane îndreptăţite să primească pensia aferentă încadrării în aceste grade de invaliditate.

În data de 10 mai 2011, pentru a emite două decizii de pensionare pe caz de boală, Sămărghiţan Gheorghe a primit de la două persoane suma totală de 1.000 lei, fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 10 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore urmând ca în data de 11 mai 2011 să fie prezentat Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE