DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
31 martie 2011
Nr. 197/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
CIOCOIU VICTOR, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,

DUŢĂ STELIAN, avocat în cadrul Baroului Dolj, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,

DRAGOMIR ADRIAN, agent şef de poliţie, şeful Postului Comunal de Poliţie Oltina, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă

ANTON NICOLAE, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În luna octombrie 2010, inculpatul Ciocoiu Victor a pretins suma de 129. 000 lei din care a primit efectiv, la data de 15 noiembrie 2010 şi 28 februarie 2011 sumele de 39.400 lei, respectiv de 65.000 lei de la o persoană denunţătoare pentru a-şi exercita influenţa pe care a pretins că o avea pe lângă funcţionarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, astfel încât să se urgenteze despăgubirea denunţătoarei, în baza Legii nr. 9/1998 (privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria). Sumele pretinse şi primite de inculpat reprezentau părţi din valoarea de aproximativ 450.000 lei pe care denunţătoarea urma să le obţină de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
La data de 15 noiembrie 2010, denunţătoarei i-a fost virată de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.) suma de 180.000 lei, din care, printr-un intermediar, i-a dat inculpatului Ciocoiu Victor suma de 45.000 lei. În ziua de 28 februarie 2011, după ce anterior îi mai fusese virată de către A.N.R.P. o altă tranşă de 280.000 lei, inculpatul Ciocoiu Victor a fost surprins în flagrant imediat după ce a primit de la denunţătoare suma de 65.000 lei, reprezentând 23% din cea de-a doua tranşă a despăgubirilor, sumă rezultată în urma renegocierii cu inculpatul.
În luna octombrie 2010 coinculpatul Duţă Stelian, în calitatea sa de avocat, l-a sprijinit pe Ciocoiu Victor în demersurile sale infracţionale prin încercarea de a disimula traficul de influenţă într-un contract civil, situaţie menită a nu antrena răspunderea penală. Concret, Duţă Stelian i-a pus la dispoziţie mai multe modele de contract de mandat necompletate, dar având aplicată pe acestea, în original, ştampila cabinetului său avocaţial, precum şi semnătura sa, atestând prin aceasta, în mod nereal, că ar fi fost prezent la perfectarea unei convenţii civile. La momentul înmânării respectivelor formulare, Duţă Stelian l-a asigurat pe Ciocoiu Victor că îl va favoriza şi ulterior comiterii faptei.
Anterior, în cursul anului 2009, perioadă în care dosarul de despăgubire al denunţătoarei se afla la Comisia pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 din cadrul Instituţiei Prefectului Constanţa, inculpatul Anton Nicolae i-a pretins acesteia suma de 112.500 lei, reprezentând 25 % din valoarea totală a despăgubirilor la care aceasta era îndrituită. În schimb, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă funcţionarii din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa – Comisia pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, pentru a-i determina pe aceştia să urgenteze soluţionarea dosarului de despăgubire depus la această instituţie de către denunţătoare. Banii au fost pretinşi prin intermediul inculpatului Dragomir Adrian, agent şef de poliţie, şeful Postului Comunal de Poliţie Oltina.
Amintim că la data de 1 martie 2011, la propunerea procurorilor, după surprinderea inculpatului Ciocoiu Victor în flagrant delict, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru trafic de influenţă, pe un termen de 29 de zile, măsură prelungită ulterior.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 octombrie 2014