DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 martie 2011
Nr. 153/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MOISE LILIAN, ofiţer de poliţie (subcomisar) în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila (I.P.J.), Serviciul Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriri, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în legătură cu o infracţiune de corupţie şi

TULEA MARIUS FLORENTIN, în stare de arest preventiv, şi BUZATU NICOLAE în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi lipsire de libertate în mod ilegal.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2007, inculpatul Moise Lilian, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Brăila, Serviciul Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriri, a primit de la inculpaţii Tulea Marius Florentin şi Buzatu Nicolae, cu titlu de mită, suma de 500 euro şi o sticlă de whisky în valoare de 100 de euro pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu şi pentru a acoperi activitatea infracţională a inculpatului Tulea Marius Florentin, membru al unei grupări de proxeneţi ce se ocupa cu racolarea fetelor pentru practicarea prostituţiei în Spania.
Astfel, în data de 13 august 2007, ofiţerul de poliţie Moise Lilian, cu ocazia consemnării plângerii formulate de o persoană referitoare la dispariţie fiicei sale, nu a lăsat-o să susţină în cuprinsul plângerii că este posibil ca fiica sa să fie victima traficului de persoane, spunându-i că aceste aspecte sunt de competenţa altei instituţii judiciare. De asemenea, pentru a putea să o audieze personal pe martora – victimă, Moise Lilian nu a făcu demersurile legale necesare în vederea sesizării organului competent, având în vedere informaţiile furnizate de mama victimei.
În continuare, în perioada 14 – 30 august 2007, după ce tânăra a fost adusă în România de inculpatul Tulea Marius Florentin, acesta din urmă şi inculpatul Buzatu Nicolae au sechestrat-o în apartamentul lui Buzatu Nicolae şi au constrâns-o prin ameninţări să nu dezvăluie în declaraţia ce o va da la poliţie că este victima traficului de persoane practicat de Tulea Marius Florentin. În plus, în cursul zilei de 28 august 2007, aceştia au escortat-o pe victimă la sediul poliţiei şi, cu ocazia audierii, în condiţiile în care cunoştea că victima era ameninţată şi prelucrată cu privire la ceea ce trebuia să declare, inculpatul Moise Lilian a audiat-o şi a clasat plângerea de dispariţie, fără să verifice toate informaţiile furnizate de părinţii victimei. După audiere, Moise Lilian a primit suma de 500 de euro şi sticla de whisky.

La data de 21 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Moise Lilian şi Buzatu Nicolae pe un termen de 24 de ore iar la data de 22 februarie 2011, Curtea de Apel Galaţi a luat faţă de ambii inculpaţi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 29 zile (comunicat nr. 83 din data de 22 februarie 2011).
De asemenea, la data de 24 februarie 2011, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au dispus reţinerea inculpatului Tulea Marius Florentin pe o durată de 24 de ore şi în aceeaşi zi, Curtea de Apel Galaţi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Tulea Marius Florentin pe o durată de 29 zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 iunie 2014