DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 martie 2011
Nr. 115/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna februarie 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

NISTOROIU COSTANTIN, asociat şi administrator al SC NIS PROD SRL Focşani, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi

SAVIN DORICĂ, funcţionar public la Primăria Municipiului Focşani – Serviciul taxe şi impozite locale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 16 iunie 2006, inculpatul Nistoroiu Costantin a depus la Agenţia SAPARD o cerere prin care a solicitat finanţare europeană nerambursabilă din fondurile SAPARD pentru derularea şi finalizarea proiectului intitulat „Modernizarea morii de grâu aparţinând SC NIS PROD SRL, localitatea Focşani, judeţul Vrancea”.
La documentaţia depusă în susţinerea cererii sale, Nistoroiu Constantin a folosit un certificat fiscal eliberat de Primăria municipiului Focşani ce atesta în mod nereal că societatea comercială menţionată nu are debite de plată restante la bugetul local. Acest certificat a fost întocmit de inculpatul Savin Dorică care, în calitatea sa de angajat al Serviciului taxe şi impozite locale, a eliberat documentul fără să verifice situaţia reală a SC NIS PROD SRL.
De asemenea, pe parcursul derulării proiectului, Nistoroiu Constantin a mai prezentat Agenţiei SAPARD şi alte documente în care a consemnat în mod nereal că nu se află în conflict de interese cu reprezentanţii societăţilor comerciale ce au câştigat procedurile de achiziţie organizate pentru punerea în practică a proiectului.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bucureşti s-a constituit parte civilă cu suma de 1.633.076,55 lei (aproximativ 463.349,56 euro). În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând SC NIS PROD SRL Focşani.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Focşani.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MORCAN IOAN, asociat şi administrator al SC CRIŞANA COM SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni folosire sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în scopul de a ascunde comiterea uneia din infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2007-2009, inculpatul Morcan Ioan, în calitate de asociat şi administrator al SC CRIŞANA COM SRL, a formulat trei cereri către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Local Gurahonţ şi Centrul Judeţean Arad, prin care a solicitat sprijin financiar nerambursabil, acordat fermierilor din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR, precum şi din bugetul naţional, administrate de bugetul Comunităţilor Europene.
În scopul obţinerii în mod nelegal de astfel de fonduri, Morcan Ioan a prezentat la APIA două documente (cereri şi declaraţii de suprafaţă) în care a consemnat în mod fals că are în exploatare suprafaţă totală de 67 ha de păşune pe raza comunei Hălmagiu, judeţul Arad în condiţiile în care firma sa nu a avut niciodată aceste terenuri în posesie sau în proprietate.
Pentru a susţine cererea sa, Morcan Ioan a falsificat şi utilizat un înscris denumit „contract de arendare” în care a cosemnat în fals că firma sa a încheiat cu asociaţia Composesoratul „Leştioara”, jud. Arad un contract de arendă privind suprafaţa de 90 de hectare de păşune.
Pentru cererile aferente anilor 2007 şi 2008, inculpatul a obţinut pe nedrept suma de 90.762,49 lei (aproximativ 23.000 de euro). În ceea ce priveşte anul 2009, reprezentanţii APIA au suspendat plăţile solicitate în cuantum de 84.256,59 lei.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 120.770,67 lei. În vederea recuperării acestei sume, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Morcan Ioan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Gurahonţ, jud. Arad.




3. Procurorii din cadrul Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:
1. AIOANEI FLORICA, consilier asistent la A.P.I.A. Botoşani - Centrul local Dorohoi, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
- conflict de interese, în formă continuată ;
2. ZAHARII PETRICĂ, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpata Aioanei Florica, în calitate de consilier asistent la A.P.I.A. Botoşani - Centrul local Dorohoi, a întocmit, a semnat şi a depus documente ce conţineau date nereale, în dosarele de sprijin financiar, pe numele a trei persoane.
Aceste acțiuni au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sprijin financiar, pentru cele trei persoane, dar şi pentru sine, din fonduri finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură – FEGA, în valoare totală de 11.899,36 lei.
De asemenea, a înlesnit şi l-a ajutat pe inculpatul Zaharii Petrică să obţină, în mod necuvenit, suma de 11.885,51 lei, reprezentând sprijin din Fondul European pentru Garantare în Agricultură – FEGA-SAPS aferent suprafeţei de 53,09 hectare, deşi cunoştea că acesta nu îndeplinea cerinţele legale.
Inculpatul Zaharii Petrică, la rândul lui, a întocmit, completat şi depus documente necesare pentru acordarea unui sprijin din Fondul European pentru Garantare în Agricultură – FEGA-SAPS, aferent suprafeţei de 53,09 hectare, deşi nu îndeplinea cerinţele prevăzute de lege decât pentru 14,06 hectare, încasând pe nedrept din fonduri europene, suma de 11.885,51 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Dorohoi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



În legătură cu cele trei dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 octombrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 aprilie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 martie 2014