DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
23 februarie 2011
Nr. 85/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului SECOŞAN NICOLAE SEBASTIAN, comisar şef la A.N.P.C. – Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (cinci acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2010 – februarie 2011, inculpatul Secoşan Nicolae Sebastian, în calitate de comisar şef la A.N.P.C. – Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, a pretins, a acceptat şi a primit de la un denunţător suma totală de 1.400 euro. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a-l proteja şi favoriza pe denunţător cu ocazia acţiunilor de control pe linia comercializării produselor „etnobotanice” efectuate de către comisarii din subordine. Astfel, aceştia au aplicat sancţiuni contravenţionale minime şi nu au luat alte măsuri prevăzute de lege, cum ar fi închiderea temporară a magazinului sau confiscarea produselor.
La data de 9 februarie 2011, Secoşan Nicolae Sebastian a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit de la denunţător suma de 300 de euro în scopul menţionat mai sus. Ca urmare, în aceeaşi zi, procurorii au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore (comunicat nr. 53/VIII/3 din data de 9 februarie 2011).
La data de 10 februarie 2011, Tribunalul Bihor a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Secoşan Nicolae Sebastian pe un termen de 20 de zile.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 873 lei care a fost găsită asupra inculpatului cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, în plus faţă de cei 300 de euro.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 septembrie 2013