DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 decembrie 2010
Nr. 719/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CATANĂ CONSTANTIN-CRISTIAN, avocat în cadrul Baroului Neamţ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2010 – 30 noiembrie 2010, inculpatul Catană Constantin-Cristian, avocat în cadrul Baroului Neamţ, a pretins de la doi denunţători suma de 1.000 euro sau echivalent în lei pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra magistraţilor judecători din cadrul Judecătoriei Piatra-Neamţ. Avocatul Catană Constantin-Cristian a solicitat această sumă de bani pretinzând că va asigura soluţionarea mai rapidă şi în mod favorabil a unui dosar civil în care una dintre persoanele denunţătoare avea calitatea de reclamant, dând de înţeles denunţătorilor că suma de 1000 euro este destinată magistratului învestit cu soluţionarea acestui dosar. Dosarul viza revendicarea unui teren şi a construcţiilor aferente situate în municipiul Piatra Neamţ.
La data de 3 decembrie 2010, Catană Constantin-Cristian a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit de la unul dintre denunţători suma de 1.000 euro.
La data de 4 decembrie 2010, Curtea de Apel Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpatului Catană Constantin-Cristian pe o perioadă de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Inculpatul Catană Constantin-Cristian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în cursul anului 2004, în stare de arest preventiv, la momentul respectiv având calitatea de judecător (comunicat nr. 529 din 9 noiembrie 2004, afişat pe site-ul www.pna.ro). În cursul anului 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Curţii de Apel Ploieşti hotărând condamnarea acestuia la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bacău.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 noiembrie 2011