DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 decembrie 2010
Nr. 713/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MARKO ATTILA-GABOR, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, MAROSAN TAMAS şi CLIM SILVIU, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2002, inculpaţii Marko Attila-Gabor, subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi Clim Silviu, reprezentantul Ministerului Justiţiei, au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza O.U.G. nr. 83/1999.
În această calitate, cei trei inculpaţi au întocmit la data de 14 mai 2002 o Notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sf. Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.
Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente. De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza O.U.G. nr. 83/1999. În principal, retrocedarea s-a efectuat în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.
În această modalitate, inculpaţii au prejudiciat statul român cu suma de aproximativ 1.300.000 euro reprezentând valoarea imobilului.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe nu s-a constituit parte civilă în dosar.
În vederea recuperării pagubei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 noiembrie 2014