DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
22 decembrie 2010
Nr. 705/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

HABIP AHMED, cetăţean turc, administrator de fapt al SC Valerio Optim S.R.L, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată,

KOKBAS SERKAN, cetăţean turc, asociat şi administrator al SC Valerio Optim S.R.L, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată şi

S.C. VALERIO OPTIM S.R.L., Bragadiru, judeţul Ilfov, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 11 mai 2009, inculpatul Kokbas Serkan a înfiinţat S.C. Valerio Optim S.R.L, în care avea calitatea de asociat şi administrator, societate ce avea ca obiect de activitate comercializarea fructelor şi legumelor. La data de 12 mai 2009, Kokbas Serkan l-a împuternicit pe inculpatul Habip Ahmed să administreze, cu puteri depline, societatea în numele său. A doua zi, Kokbas Serkan a părăsit România, fără ca de la această dată să mai revină, în condiţiile în care intrase în ţară la data de 4 mai 2009, scopul declarat oficial fiind cel turistic.
În realitate, Kokbas Serkan nu a intenţionat să desfăşoare activităţi comerciale, ci a venit special în România pentru a înfiinţa societatea Valerio Optim S.R.L. pentru ca, ulterior, să îl împuternicească pe inculpatul Habip Ahmed să desfăşoare activităţi comerciale în cadrul acestei societăţi. Acesta din urmă nu mai avea dreptul să mai înfiinţeze o altă firmă deoarece făcea obiectul unor controale ale Gărzii Financiare pentru neplata obligaţiilor fiscale datorate statului.
În aceste condiţii, în perioada mai-iunie 2009, Habip Ahmed nu a evidenţiat în contabilitate operaţiunile comerciale efectuate prin SC Valerio Optim S.R.L. şi veniturile realizate de această societate în sumă de 42.923.610 lei. În această modalitate, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă de 12.608.669 lei, echivalentul a 2.975.638 euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA. De asemenea, în scopul îngreunării controalelor financiar fiscale, acesta nu a declarat sediile secundare ale firmei unde, în concret, a desfăşurat activitatea.
Habip Ahmed a părăsit România în data de 16 decembrie 2009, astfel că ambii inculpaţi s-au sustras urmăririi penale. Nu au fost identificate bunuri în proprietatea acestora care să poată fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului menţionat mai sus.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 14.902.293 lei.

Inculpatul Habip Ahmed a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 21 aprilie 2010 pentru fapte similare săvârşite în perioada martie – aprilie 2009 (buletin de presă nr. 153/VIII/3 din data de 6 mai 2010 afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 mai 2013