DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
22 decembrie 2010
Nr. 703/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DICU FLORIN, administrator al SC Dealul Negru SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele:
- două infracţiuni de evaziune fiscală, în formă continuată şi
- tentativă la infracţiunea de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,

DIJMĂRESCU ELENA, prestator de servicii contabile la SC Dealul Negru SRL, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele:
- complicitate la două infracţiuni de evaziune fiscală, în formă continuată şi
- complicitate la tentativa la infracţiunea de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – decembrie 2009, inculpatul Dicu Florin, în calitate de administrator al SC Dealul Negru SRL, a înregistrat în contabilitatea firmei sale operaţiuni fictive de cumpărare de mărfuri (carne de pui şi porc, ouă, produse lactate), utilizând documente emise în numele unor furnizori din România. De asemenea, Dicu Florin a evidenţiat în contabilitate operaţiuni fictive de vânzare a aceloraşi mărfuri către societăţi comerciale din Cipru şi Bulgaria.
În această modalitate s-a sustras de la plata unor obligaţii fiscale în sumă de 17.914.399 lei.
Ulterior, Dicu Florin a formulat o cerere de rambursare de TVA de la bugetul consolidat al statului în valoare de 1.800.077 lei invocând în susţinerea cererii sale operaţiunile comerciale fictive menţionate mai sus. Inculpata Dijmărescu Elena a făcut personal demersurile necesare acestei cereri. Această procedură a fost suspendată ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, Dicu Florin a omis să înregistreze în contabilitatea firmei sale livrările de marfă efectuate fără documente legale.
În întreaga sa activitate evazionistă, Dicu Florin a fost sprijinit de Dijmărescu Elena în calitatea sa de prestator de servicii contabile.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 42.328.256 lei, echivalentul a aproximativ 9.989.440 euro (calculat la cursul mediu al anului 2009).

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun imobil aparţinând inculpatei Dijmărescu Elena, nefiind identificate bunuri în proprietatea inculpatului Dicu Florin.
Inculpaţii Dicu Florin şi Dijmărescu Elena au mai fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Bucureşti al DNA în cursul lunii mai 2010 pentru fapte similare (comunicat nr. 175/VIII/3 din data de 18 mai 2010 afişat pe www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 iunie 2012