DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 decembrie 2010
Nr. 693/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BĂICULESCU VASILE, în stare de arest preventiv, primar al comunei Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată şi
- instigare la infracţiunea de dare de mită,

PENEOAŞU MARCEL, în stare de arest preventiv, administrator la SC TRALMA SRL Corod, jud. Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de luare de mită şi
- dare de mită,

IAMANDI-RĂIANU MARIUS, administrator la SC MOBILZONE SRL Bârlad, jud. Vaslui, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată,

PLEŞCAN IULIANA, secretar la Primăria Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2009-2010, Băiculescu Vasile, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti, jud. Galaţi, a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale din Galaţi, denunţător în cauză, suma de 35.000 lei şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al Comunei Brăhăşeşti jud. Galaţi, lucrări în valoare de 72.873,69 lei. Banii şi lucrările au fost pretinse pentru ca, în calitatea sa de primar al comunei, să recepţioneze lucrările executate de firma respectivă, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi. În activitatea de pretindere, Băiculescu Vasile a fost sprijinit de inculpatul Peneoaşu Marcel, administratorul S.C. TRALMA S.R.L. Corod, jud. Galaţi, care a acceptat ca suma de 35.000 de lei să fie remisă primarului prin intermediul său.
La data de 4 octombrie 2010, inculpatul Băiculescu Vasile a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit de la persoana denunţătoare suma de 35.000 lei în scopul menţionat mai sus.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, Băiculescu Vasile a pretins şi primit de la inculpatul Peneoaşu Marcel suma de 21.000 lei în acelaşi scop ca cel menţionat mai sus.
În cursul anilor 2008-2009, Băiculescu Vasile a pretins suma de 16.500 de lei de la inculpatul Iamandi-Răianu Marius, administratorul SC MOBILZONE SRL Bârlad, jud. Vaslui şi acţionând în interesul SC DEMICON HOLDING SRL Bârlad, jud. Vaslui, administrată de soţia sa şi l-a determinat pe Iamandi – Răianu Marius să-i dea suma de 1.500 lei inculpatei Pleşcan Iuliana, secretar la Primăria comunei Brăhăşeşti, pentru ca cei doi funcţionari publici să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate, acceptarea la plată a facturilor emise şi plata efectivă a acestora, în condiţiile în care cele două societăţi comerciale încheiaseră contracte de execuţie de lucrări cu Primăria Brăhăşeşeti. Din banii pretinşi, Băiculescu Vasile a primit suma de 8.500 de lei iar Pleşcan Iuliana suma de 1.500 de lei.
La datele de 6, respectiv 14 octombrie 2010, inculpaţii Băiculescu Vasile şi Peneoaşu Marcel au fost arestaţi preventiv pe termen de 29 de zile de Tribunalul Galaţi. Iamandi – Răianu Marius a fost arestat de aceeaşi instanţă şi pe aceeaşi perioadă la data de 12 noiembrie 2010, iar la 19 noiembrie 2010, Curtea de Apel Galaţi a luat faţă de acesta măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.
Procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând tuturor inculpaţilor în vederea despăgubirii denunţătorului cu contravaloarea lucrărilor suplimentare şi pentru confiscarea celorlalte sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE