DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 decembrie 2010
Nr. 691/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MARTA IOAN, asociat şi administrator al S.C. EUROIL S.R.L. Brăila, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi

ISPAS SORIN-CONSTANTIN, avocat în cadrul Baroului Brăila, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la luare de mită şi
- complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada de 20 - 22 octombrie, inculpatul Marta Ioan, asociat şi administrator al S.C. EUROIL S.R.L. Brăila a promis unui funcţionar din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Brăila (denunţător în cauză) suma de 45.000 lei pentru a beneficiat de un tratament favorabil din partea funcţionarului respectiv. Concret, cu ocazia unui control de specialitate din data de 19 octombrie 2010 efectuat la staţia de distribuire carburanţi aparţinând firmei lui Marta Ioan, persoana denunţătoare constatase că, în lipsa unui aviz metrologic, staţia a funcţionat ilegal, consecinţa fiind confiscarea sumei de 350.000 lei rezultată din încasări, sistarea activităţii şi amendă în cuantum de 100.000 lei.
La data de 20 octombrie 2010, pentru a nu-i fi aplicate sancţiunile contravenţionale menţionate mai sus, Marta Ioan i-a dat persoanei denunţătoare suma de 7.100 lei, reprezentând o primă tranşă din totalul sumei promise.
În ziua de 22 octombrie 2010, Marta Ioan i-a dat aceluiaşi denunţător suma de 13.000 lei, reprezentând o a doua tranşă. În acest demers, a fost sprijinit în mod direct de inculpatul Ispas Sorin – Constantin care a contactat-o pe denunţătoare şi a participat efectiv la remiterea banilor.
Marta Ioan a fost prins în flagrant delict imediat dup remiterea sumei de 13.000 de lei. Aflând că inculpatul Marta Ioan fusese prins de organele de urmărire penală, inculpatul Ispas Sorin-Constantin a fugit şi s-a ascuns în scopul de a se sustrage cercetărilor.
La data de 23 octombrie 2010, Curtea de Apel Galaţi a dispus arestarea preventivă, pe un termen de 29 de zile, a inculpatului Marta Ioan. Ulterior, la data de 28 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus luarea faţă de inculpatul Marta Ioan luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara. La data de 27 octombrie 2010, Curtea de Apel Galaţi a dispus faţă de inculpatul Ispas Sorin-Constantin măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara (comunicatele nr. 561/VIII/3 şi 569/VIII/3 din luna octombrie 2010, afişate pe site-ul www.pna.ro).

Pentru ambii inculpaţi, aceste măsuri au fost prelungite ulterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 martie 2013