DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 decembrie 2010
Nr. 643/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MÎRŞANU CHRISTY-GABRIEL, avocat în cadrul Baroului Iaşi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În luna octombrie 2009, inculpatul Mîrşanu Christy-Gabriel a pretins de la un denunţător suma de 60.000 lei promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru ca aceştia să pronunţe o hotărâre definitivă prin care denunţătorul şi fratele său să primească o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Denunţătorul şi fratele său fuseseră condamnaţi de Tribunalul Iaşi şi Curtea de Apel Iaşi la pedeapsa de câte 5 ani cu executare în regim de detenţie pentru infracţiunile de tentativă la omor şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Din suma pretinsă, avocatul Mîrşanu Christy-Gabriel a primit 45.000 lei în trei tranşe în perioada octombrie – decembrie 2009.
La data de 15 februarie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală a menţinut condamnarea celor doi la pedepse în regim privativ de libertate.
Avocatul Mîrşanu Christy-Gabriel a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciilor Teritoriale Iaşi şi Bacău ale DNA în anii 2008 şi 2010 pentru fapte similare referitoare la primirea unor sume de bani promiţând că va interveni pe lângă mai mulţi judecători în scopul ameliorării situaţiei juridice a unor persoane trimise în judecată pentru infracţiuni precum traficul de persoane, contrabanda, evaziunea fiscală şi spălarea de bani (comunicatele nr. 79/VIII/3 din data de 14 aprilie 2008 şi 369/VIII/3 din 22 septembrie 2010 afişate www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 martie 2012