DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 359/ 7 iunie 2005

 

 

 

COMUNICAT

 

 

           

            Procurorii Secţiei Militare din cadrul  Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui nou lot, alcătuit din 150 inculpaţi, din sectoarele 1,2 şi 3 ale Capitalei, care au beneficiat, în mod ilegal,  de certificate creatoare de drepturi în conformitate cu Decretul –lege 118/1990.

Infracţiunile reţinute în sarcina celor 150 de inculpaţi deferiţi, de această dată, justiţiei sunt: dare de mită, complicitate la fals intelectual, înşelăciune şi uz de fals.

            Reamintim că procurorii militari anticorupţie au în lucru un dosar penal complex şi extrem de voluminos  în care sunt cercetate peste 6.000 de persoane care au intrat în posesia unor documente false prin care au solicitat decizii ale instituţiilor statului, urmare cărora, în virtutea actului normativ menţionat,au obţinut unele venituri şi foloase materiale necuvenite. Prin intermediul inculpaţilor Loghin Gheorghe – consilier juridic în cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială a municipiului Bucureşti şi Iordache Florin – angajat la arhivele Direcţiei Instanţelor Militare din cadrul Ministerului Justiţiei, persoanele cercetate au beneficiat - în mod ilegal – de pensii, scutiri de impozite, asistenţă medicală, tratamente şi bilete în staţiuni în mod gratuit, prioritate la repartizarea unor locuinţe din Fondul locativ de stat, tichete de călătorie CFR şi RATB, scutiri de la plata taxei de abonament la telefon şi radio-tv.

Valoarea prejudiciului total cauzat statului român  este estimată la peste 1.500 miliarde lei şi reprezintă foloasele materiale necuvenite şi veniturile obţinute ilegal de către persoanele care au beneficiat, în virtutea Decretului – lege de drepturi acordate persoanelor strămutate în mod abuziv sau persecutate de vechiul regim. 

Anchetatorii au reţinut că în perioada 1999- iunie 2002, inculpaţii Loghin Gheorghe şi Iordache Florin – arestaţi preventiv şi trimişi deja în judecată -  au emis mai multe mii de certificate de arhivă în care erau atestate fapte nereale, documente pentru care au pretins şi primit cu titlu de mită peste 2,5 miliarde de lei.

După finalizarea urmăririi penale la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, procurorii anticorupţie  vor extinde ancheta la nivelul întregii ţări, existând indicii că, de avantajele actului normativ menţionat au beneficiat şi multe alte persoane din teritoriu.

Menţionăm că, până în prezent, în acest dosar au fost trimise în judecată 611 persoane.

 

           

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 august 2014