DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
03 noiembrie 2010
Nr. 581/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna octombrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor:

NICHIMIŞ MARILENA RAMONA, fost director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, actualmente director în cadrul MKB Romexterra S.A. Centrul Regional Braşov, VÎNTU MIHAELA CARMEN, analist credite bancare în cadrul MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, BARBU MIHAELA şi ŞIPOŞ STANCA, ambele casiere la aceeaşi unitate bancară, în sarcina cărora s-au reţinut câte două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

ISPAS MARIA, administrator la SC Mia Carn SRL Miraslău, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, ambele în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în forma participaţiei improprii,

DAMIAN LIVIA şi POPA CATRINA, contabile la SC Mia Carn SRL Miraslău, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 21 noiembrie 2006 – 14 iunie 2007, inculpata Nichimiş Marilena Ramona, în calitatea de director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, a aprobat în mod nelegal încheierea unui număr de 52 de credite bancare (împrumuturi de nevoi personale) în valoare totală de 1.835.000 lei şi 5000 euro, bani ce au fost încasaţi în mod nemijlocit de inculpata Ispas Maria, asociat şi administrator unic la SC MIA CARN SRL Miraslău. Contractele de credit au fost încheiate, în mod fictiv, în numele a 52 de angajaţi ai SC MIA CARN SRL Miraslău, care au semnat documentele bancare necesare acordării creditului fără a li se aduce la cunoştinţă natura acestor acte şi fără a încasa banii acordaţi de bancă. Ispas Maria, Damian Livia şi Popa Catrina, acestea din urmă contabile la aceeaşi firmă, au emis în fals un număr de 52 de adeverinţe de salariat în care au fost consemnate date nereale cu privire la salariile nete de care beneficiau angajaţii firmei, dar şi cu privire la funcţia şi vechimea în muncă a acestora, adeverinţe ce au fost folosite la dosarele de credit.
Acordarea în mod nelegal a celor 52 de credite a fost posibilă prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, respectiv inculpatele Nichimiş Marilena Ramona, director, Vîntu Mihaela Carmen, analist credite pentru persoane fizice cât şi Barbu Mihaela şi Şipoş Stanca, casiere la aceeaşi unitate bancară, care au eliberat sumele de bani inculpatei Ispas Maria şi nu persoanelor titulare ale contractelor de credit.
La data de 18 martie 2005, între AGENŢIA SAPARD – România şi SC MIA CARN SRL Miraslău a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil din fonduri SAPARD în vederea derulării proiectului intitulat „Extindere abator mixt şi modernizare secţie de prelucrare carne, Mirăslău, jud. Alba”.
În acest context, în cursul anului 2007, Ispas Maria, în calitate de reprezentant tehnic al proiectului, a determinat o persoană să solicite Agenţiei SAPARD plata sumei de 488.864,235 lei, reprezentând 50% din suma cheltuielilor eligibile efectuate, menţionând, în mod nereal, că sumele de bani ce reprezentau cheltuieli private provin din împrumuturi bancare, în condiţiile în care aceste sume proveneau din creditele bancare acordate în modalitatea descrisă mai sus. În acest fel, inculpata Ispas Maria a obţinut în mod de nelegal suma de 485.258,69 lei (aproximativ 145.404,57 euro) provenită din fonduri SAPARD.
Persoanele în numele cărora s-au încheiat contractele de credit s-au constituit părţi civile în cauză cu sumele reprezentând cuantumul creditelor acordate.
MKB Romexterra Bank s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.135.901,74 lei şi 3957,99 euro.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatei Nichimiş Marilena Ramona, asupra unui număr de cinci autoturisme aparţinând inculpatei Vîntu Mihaela Carmen şi asupra unui imobil aparţinând persoanei responsabile civilmente MKB ROMEXTERRA BANK S.A.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Aiud.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

UNGUREANU DANIEL, fost consilier local în cadrul Primăriei Corbeni, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată;

DINCUŢĂ DANIEL, primar al comunei Corbeni, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- complicitate la infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – mai 2007, inculpatul Ungureanu Daniel, în vederea obţinerii de sume de bani din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a întocmit şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Judeţean Argeş două cereri (Cerere de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007 şi cerere de completare a declaraţiei de suprafaţă) în care a făcut menţiuni nereale şi şi-a atribuit în mod fictiv calitatea de utilizator a suprafeţei de 1.744,91 hectare teren păşune situat pe raza comunei Corbeni, judeţul Argeş, în condiţiile în care păşunea era folosită de locuitorii comunei. În acest scop, inculpatul a folosit un contract de arendare încheiat cu încălcarea prevederilor legale, la data de 31 mai 2007, între Consiliul Local Corbeni, în calitate de arendator, reprezentat de primarul Dincuţă Daniel şi persoana fizică Ungureanu Daniel, în calitate de arendaş, obiectul contractului fiind reprezentat de terenul respectiv situat în extravilanul localităţilor Corbeni şi Arefu, judeţul Argeş.
În această modalitate, Ungureanu Daniel a obţinut pe nedrept suma de 160.994,37 lei (aproximativ 48.639 euro) reprezentând bani din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Ulterior încasării acestei sume, locuitorii comunei Corbeni au solicitat în mod public relaţii de la Primăria Corbeni şi de la A.P.I.A. Argeş cu privire la acordarea şi utilizarea acestor fonduri şi în consecinţă, la data de 25 iunie 2008, aceşti bani au fost viraţi de către Ungureanu Daniel în contul Primăriei Corbeni şi au fost utilizaţi pentru plata unor lucrări şi prestări servicii efectuate de către diverşi agenţi economici. Cu toate acestea, fondurile au fost cheltuite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv întreţinerea păşunii în bune condiţii agricole şi de mediu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 160.994,37 lei.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile aparţinând inculpaţilor Dincuţă Daniel şi Ungureanu Daniel.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Curtea de Argeş.



În legătură cu cele două dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 iunie 2014