DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

            Nr. 337 /2 iunie  2005

 

 

C O M U N I C A T

 

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Parchetul Naţional Anticorupţie împotriva sentinţei penale pronunţate de Curtea de Apel Bacău în dosarul privind pe GĂITĂNARU OCTAVIAN – director la Administraţia Pieţelor Focşani – şi a decis condamnarea inculpatului la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, primire de foloase necuvenite, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni aflate în formă continuată.

Prin decizia pronunţată în şedinţa publică din data de 1 iunie 2005, magistraţii Instanţei Supreme au înlăturat din sentinţa penală dispoziţia privind achitarea inculpatului pentru faptele de corupţie menţionate şi au dispus executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, precum şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pe o perioadă de 2 ani.

În baza art. 254 alin.3 şi art. 256 alin.2, raportat la art.19 din Legea 78/2000, completul de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus confiscarea de la inculpat, în folosul statului, a sumelor de 2.000 USD şi 11 milioane lei.

Decizia este definitivă.

Reamintim că inculpatul  GĂITĂNARU OCTAVIAN a fost  trimis în judecată în luna iunie 2003, în stare de arest preventiv. Anchetatorii au reţinut că, în calitate de director la Administraţia Pieţelor Focşani, inculpatul a primit suma de o mie de dolari de la opt agenţi comerciali pentru obţinerea de noi contracte de închiriere pe vechile amplasamente, în condiţiile în care aceştia erau vizaţi de o pretinsă restrângere a spaţiilor comerciale. Anterior, inculpatul a mai primit, la data de 10 decembrie 2001, suma de o mie de dolari, sub forma unor „atenţii” din partea unor comercianţi mulţumiţi de rezultatul licitaţiei pentru adjudecarea unor spaţii comerciale. În împrejurări similare şi cu aceeaşi motivaţie, inculpatul a mai primit suma de 11 milioane de lei de la 11 comercianţi. De asemenea, a solicitat în mod abuziv unui număr de şapte agenţi economici să contribuie cu suma de 60 de milioane de lei la realizarea unei investiţii în Piaţa Moldovei din Focşani, sumă în limita căreia vor fi exoneraţi de la plata chiriei. În luna decembrie 2002 a acceptat diminuarea debitelor la 8 agenţi economici cu suma de 12.628.000 lei în favoarea sponsorizării de către aceştia a Clubului sportiv UNIREA din Focşani. Cu încălcarea dispoziţiilor legale, inculpatul GĂITĂNARU OCTAVIAN a dispus şi efectuat plăţi în valoarea de o sută de milioane de lei pentru realizarea a două spaţii comerciale, întocmind în fals contractul şi procesul verbal de custodie a unor materiale de construcţie şi semnând ordinul de plată către Trezorerie, în condiţiile în care documentul nu avea acoperire. Prin faptele săvârşite, s-a cauzat Administraţiei Pieţelor Focşani un prejudiciu de 182 de milioane de lei, din care s-a recuperat doar o treime.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA