DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 octombrie 2010
Nr. 411/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ALISTAR ADRIAN NICOLAE, asociat unic şi administrator al SC PERONE IMPEX SRL Oneşti şi împuternicit al SC VOPSIDIL SRL Balş, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, din care una în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată;

BICĂ NICOLAE în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală, din care una în formă continuată;

UNTARU SILVIU IONUŢ în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată;

IRIMIA ILEANA, referent în cadrul Biroului Autorizaţii al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Bacău, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 - 2007, inculpatul Alistar Adrian Nicolae, în calitate de împuternicit al SC VOPSIDIL SRL Balş, a achiziţionat de la SC ROMPETROL SA Rafinăria Vega Ploieşti şi SC RAFINĂRIA STEAUA ROMÂNĂ SA Câmpina, uleiuri minerale în regim suspensiv de la plata accizelor pe care le-a transformat în mod artizanal, prin realizarea de amestecuri, şi pe care le-a comercializat ulterior ca şi carburant auto (motorină, benzină), fără plata obligaţiilor fiscale datorate statului şi ridicând personal sumele încasate.
Aceste mărfuri au fost comercializate prin SC PERONE IMPEX SRL Oneşti, societate în care Alistar Adrian Nicolae avea calitatea de asociat unic şi administrator şi al cărei sediu a fost declarat fictiv de către inculpat cu ocazia constituirii societăţii.
Ambele societăţi comerciale implicate, SC VOPSIDIL SRL şi SC PERONE IMPEX SRL, au fost create exclusiv în scop evazionist şi reprezintă firme tip „fantomă”.
În această modalitate, inculpatul Alistar Adrian Nicolae a creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 13.457.101,94 lei (aproximativ 3.923.353,3 euro).
În demersul său, Alistar Adrian Nicolae a fost ajutat de inculpaţii Bică Nicolae şi Untaru Silviu Ionuţ care i-au asigurat documentaţia necesară pentru a crea o aparentă legalitate acţiunilor sale şi în acelaşi timp de a transfera vinovăţia în mod nereal în sarcina altor persoane, fie necunoscute, fie care nu au nicio legătură cu operaţiunile comerciale respective.
La rândul său, în cursul lunii februarie 2007, inculpata Irimia Ileana, referent în cadrul Biroului Autorizaţii al D.G.F.P. Bacău, a prelungit în mod nelegal autorizaţiile de utilizator final pentru SC VOPSIDIL SRL Bacău.
În perioada anilor 2006 – 2007, inculpatul Alistar Adrian Nicolae, în calitate de împuternicit al SC VOPSIDIL SRL Balş, respectiv Bacău şi de asociat şi administrator al SC PERONE IMPEX SRL Oneşti, a dobândit, deţinut şi folosit suma totală de 1.867.700 lei (aproximativ 544.518,95 euro) cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma totală de 20.750.848 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Irimia Ileana şi Bică Nicolae, nefiind identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor Alistar Adrian Nicolae şi Untaru Silviu Ionuţ.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 aprilie 2014