DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
04 octombrie 2010
Nr. 391/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

TĂUTU IOAN, arestat în altă cauză, inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID - Sucursala Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,
SALA PETRICĂ MIHAI, administrator al S.C. ASTOR COM S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită,

SALA SILVIU VASILE, director în cadrul S.C. ASTOR COM S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de luare de mită şi
- complicitate la infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În primăvara anului 2009, inculpatul Tăutu Ioan, în calitate de inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID – SUCURSALA BUCUREŞTI (firmă de consultanţă), a pretins de la inculpatul Sala Petrică Mihai, administrator la S.C. ASTOR COM S.R.L, prin intermediul lui Sala Silviu Vasile, o sumă de bani de peste 10.000 euro, reprezentând un comision de 10% din valoarea unor lucrări. Banii au fost pretinşi pentru a aviza aceste lucrări care au fost decontate fără a fi efectuate în realitate de către S.C. ASTOR COM S.R.L.
Ulterior, în scopul descris mai sus, în perioada iunie 2009 – martie 2010, Sala Petrică Mihai a remis inculpatului Tăutu Ioan suma totală de 12.000 euro, atât personal cât şi prin intermediul lui Sala Silviu Vasile.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor desemnase firma de consultanţă să supravegheze efectuarea lucrărilor de construcţie şi să certifice plăţile datorate contractorului în cadrul executării proiectului intitulat „Reabilitare drumuri urbane în staţiunea Balneoclimaterică Sovata” (proiect finanţat din fonduri PHARE), persoanele de la care inculpatul a primit mita fiind reprezentanţii uneia dintre societăţile comerciale care au contractat efectuarea acestor lucrări.

Inculpatul Tăutu Ioan a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în cursul lunii iunie 2010 pentru alte infracţiuni de corupţie reţinute în acelaşi context ca cel menţionat anterior (comunicat nr. 199/VIII/3 din data de 3 iunie 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 noiembrie 2012