DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
9 septembrie 2010
Nr. 347/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ASAN ION, administrator de fapt al SC Raifal S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, precum şi infracţiunea de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 – 2009, inculpatul Asan Ion nu a evidenţiat în contabilitate operaţiunile comerciale efectuate prin SC Raifal S.R.L. şi veniturile realizate de această societate în sumă de 23.898.845 lei modalitate în care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă de 6.984.318 lei (echivalentul a 1.838.938 euro), din care 3.168.536 lei reprezentând impozitul pe profit, iar 3.815.782 lei reprezentând TVA.
De asemenea, inculpatul s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare fiscal sau vamale prin declararea fictivă a sediului principal al societăţii, în sensul că în documentele oficiale a declarat sediul social al SC Raifal S.R.L. în com. Singureni, jud. Giurgiu, punct în care, în realitate, nu s-a desfăşurat vreo activitate.
În perioada 2006 – 2009, inculpatul a completat în fals borderourile de achiziţie în care a consemnat date nereale cu privire la numele persoanelor de la care a achiziţionat deşeuri, cu privire la cantităţile de materiale refolosibile colectate şi sumele plătite, precum şi cu privire la seriile şi numerele cărţilor de identitate de care s-a folosit pentru a obţine sume de bani din conturile deţinute de SC Raifal S.R.L. la trei bănci comerciale. Toate acestea au avut ca scop disimularea adevăratei provenienţe a sumei de 23.898.845 lei, reprezentând venituri neevidenţiate.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară, s-a constituit parte civilă cu suma de 6.984.318 lei în procesul penal, sumă reţinută ca prejudiciu în dauna statului.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor terenuri aparţinând inculpatului, situate în judeţul Giurgiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 05 septembrie 2012