DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
9 iulie 2010
Nr. 273/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimitere în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului KOVACS MIRCEA IOAN, lider al Sindicatului Naţional „Speranţa Auto” din cadrul grupului de firme CENTRUM/H.ESSERS România, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 5 februarie 2010, inculpatul Kovacs Mircea Ioan, lider de sindicat la grupul de firme CENTRUM/H.ESSERS România, a pretins şi a primit suma de 20.000 euro de la un reprezentant legal al acestei societăţi comerciale (denunţător în cauză) pentru a semna Contractul Colectiv de Muncă la nivel de Unitate, varianta propusă de conducerea firmei. Primirea drept mită a sumei de 20.000 euro a fost disimulată într-un contract de împrumut, încheiat între firma CENTRUM şi angajatul Kovacs Mircea Ioan, în condiţiile în care obiectul de activitate al societăţii comerciale este exclusiv transportul intern şi internaţional.
De asemenea, la data de 7 iunie 2010, Kovacs Mircea Ioan a mai pretins încă 24.700 euro pentru a încheia un nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de Unitate favorabil patronatului, din care să primească un avans de 15.000 euro, restul de 9.700 euro urmând să-i primească după încheierea documentului.
La 15 iunie 2010, inculpatul a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 15.000 euro din banii pretinşi în scopul menţionat mai sus.
La data de 16 iunie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar în aceeaşi zi, Tribunalul Bihor a hotărât arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 223/VIII/3 din data de 16 iunie 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro.)

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 iunie 2012