DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 iunie 2010
Nr. 251/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

DIACONESCU MARIUS – BOGDAN, judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

ANGHEL LAURENŢIU - TRAIAN, judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de luare de mită,

MILITARU ION, avocat în cadrul Baroului Olt şi CIUCĂ OCTAVIAN – TIBERIUS, avocat în cadrul Baroului Dolj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 5 mai 2010, inculpatul Diaconescu Marius – Bogdan, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, a primit de la trei denunţători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunţători erau judecaţi în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Diaconescu Marius – Bogdan.
Astfel, banii au fost primiţi prin intermediul colegului său, inculpatul Anghel Laurenţiu Traian, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la cinci la patru ani închisoare.
Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinşi şi primiţi de la denunţători de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecătorului Diaconescu Marius – Bogdan prin intermediul inculpaţilor Ciucă Octavian Tiberius şi Anghel Laurenţiu Traian în scopul menţionat mai sus. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă Octavian Tiberius - 12.000 euro iar Anghel Laurenţiu Traian - 5.000 euro.
Pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând celor patru inculpaţi.
La datele de 5 mai 2010, respectiv 6 mai 2010, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorilor Anghel Laurenţiu Traian şi Diaconescu Marius Bogdan.
La 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaţilor Anghel Laurenţiu Traian, Ciucă Octavian Tiberius şi Militaru Ion iar la data de 8 iunie 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a inculpatului Diaconescu Marius – Bogdan pentru 29 de zile (detalii în comunicatele nr. 159/VIII/3 şi nr. 211/VIII/3 afişate pe www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 ianuarie 2014