DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 iunie 2010
Nr. 221/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PANDELE SORIN ANDI, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Argeş (în perioada 2005 – 2008), actualmente deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi în formă continuată,
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

ZAMFIR COSTEL, fost primar al comunei Bradu, judeţul Argeş (în perioada 2000 – 2008), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi în formă continuată,
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi în formă continuată,
- fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată,

PĂUN ELENA-CORNELIA, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- dare de mită, în formă continuată,
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi în formă continuată,
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi în formă continuată,
- complicitate la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată,
- complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 27 septembrie 2007, în baza unei înţelegeri anterioare, inculpatul Pandele Sorin Andi a primit de la inculpata Păun Elena – Cornelia suma de 190.000 de lei cu titlu de mită pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de director al O.C.P.I. Argeş în sensul emiterii, în mod nelegal, a unui titlu de proprietate.
Astfel, în cursul lunii ianuarie 2006, inculpatul Pandele Sorin Andi, în calitate de director al O.C.P.I. Argeş şi de membru al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Argeş, a dispus în mod nelegal emiterea unui titlu de proprietate inculpatei Păun Elena-Cornelia pentru un teren intravilan în suprafaţă de 1,1953 ha (menţionat scriptic ca fiind amplasat pe teritoriul comunei Bradu, în realitate amplasat în municipiul Piteşti), semnând acest titlu, deşi avea cunoştinţă despre faptul că inculpata Păun Elena – Cornelia nu formulase cerere în nume propriu şi nu-i fusese validat dreptul de reconstituire a suprafeţei de teren respective. După redactarea titlului, inculpatul l-a înaintat Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Argeş în vederea definitivării procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate.
Ulterior emiterii acestui titlu, în cursul lunii mai 2007, în mod nelegal, Pandele Sorin Andi a dispus efectuarea unor corecturi asupra acestui document cu consecinţa modificării teritoriului administrativ unde se afla amplasat terenul, prin înlocuirea comunei Bradu cu municipiul Piteşti, inclusiv vecinătăţile, toate aceste corecturi fiind certificate de către directorul O.C.P.I. Argeş.
La realizarea acestui scop a contribuit şi inculpatul Zamfir Costel care, în calitate de primar al comunei Bradu, judeţul Argeş şi de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Bradu, a falsificat mai multe documente (trei procese verbale de punere în posesie şi două fişe cu date) care au stat la baza emiterii titlului de proprietate şi la efectuarea corecturilor menţionate mai sus.
La rândul său, inculpata Păun Elena – Cornelia a falsificat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru a da o aparenţă de legalitate emiterii, în mod fraudulos, a acestui titlu. În plus, inculpata a folosit această cerere la Judecătoria Piteşti, într-un proces civil în care proprietarii de drept ceruseră constatarea nulităţii titlului de proprietate, cât şi cu ocazia efectuării cercetărilor în prezenta cauză penală.
În vederea câştigării procesului civil precizat mai sus, inculpata Păun Elena – Cornelia a oferit o sumă de bani unei angajate a Primăriei Bradu pentru a emite în fals o adresă favorabilă inculpatei.

Prejudiciul cauzat de inculpaţi în dauna Primăriei municipiului Piteşti şi persoanelor fizice, proprietari în mod legal ai terenului, este în sumă totală de 530.497 lei.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei părţi din terenul ce i-a fost atribuit în mod nelegal inculpatei Păun Elena – Cornelia.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE