DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
4 iunie 2010
Nr. 203/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BĂRBUŞOIU COSMIN CRISTIAN, în stare de arest preventiv, comisar în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită şi
URSU GIGEL, comisar în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1 aprilie – 13 mai 2010, inculpaţii Bărbuşoiu Cosmin Cristian şi Ursu Gigel, în calitate de comisari în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Braşov, cu ocazia efectuării unor controale de specialitate la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale din mun. Braşov şi oraşul Rupea (majoritatea cu obiect de activitate comercializarea legumelor şi fructelor) au pretins de la reprezentanţii acestor firme, cu titlu de mită, suma totală de 24.000 lei, din care au primit suma totală de 15.000 lei. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a nu aplica sancţiuni grave raportat la neregulile constatate: suspendarea temporară a activităţii societăţii comerciale, sesizarea organelor de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sau aplicarea unor amenzi în cuantum între 8.000 de lei şi 10.000 lei.
De asemenea, la data de 31 martie 2010, inculpatul Ursu Gigel a pretins şi primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale suma de 2.000 lei pentru a nu-i aplica sancţiuni în urma neregulilor constatate.
Pentru ca instanţa de judecată să dispună confiscarea specială a sumelor de bani primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra autoturismelor celor doi inculpaţi.
La data de 22 mai 2010, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpatului Bărbuşoiu Cosmin pentru o perioadă de 15 zile, iar faţă de inculpatul Ursu Gigel a dispus obligaţia de a nu părăsi localitatea. În urma recursului, la data de 23 mai 2010, Curtea de Apel Braşov a dispus menţinerea acestor măsuri preventive, decizia fiind definitivă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Braşov.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 aprilie 2013