DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 mai 2010
Nr. 163/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului PASCU COSMIN, comisar în cadrul Gărzii Financiare Covasna, în prezent suspendat, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită,
- două infracţiuni de trafic de influenţă şi
- două infracţiuni de înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 24 iunie 2008, inculpatul Pascu Cosmin a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Braşov, în sarcina sa reţinându-se nouă infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de primire de foloase necuvenite (comunicat nr. 167/VIII/3 din data de 25 iunie 2008, afişat pe site-ul www.pna.ro).
Anterior trimiterii sale în judecată cât şi ulterior acestui moment (când era deja suspendat din funcţia de comisar în cadrul Gărzii Financiare Covasna), profitând de faptul că era cunoscut ca angajat al Gărzii Financiare Covasna şi folosind diverse pretexte, a desfăşurat activităţi infracţionale obţinând bani şi diverse bunuri.
Astfel, în perioada 5 mai – 27 noiembrie 2008, inculpatul Pascu Cosmin a pretins şi primit de la doi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale suma de 1.500 lei în scopul aplicării unor amenzi minime pentru neregulile constatate. În perioada 27 noiembrie – decembrie 2008, Pascu Cosmin a pretins de la două persoane 1.400 lei şi 200 euro, din care a primit 535 lei şi 200 euro promiţând că va interveni pe lângă colegii săi pentru ca aceştia să nu controleze societăţile comerciale reprezentate de cele două persoane. De asemenea, la data de 11 februarie 2009, ulterior efectuării unui control la o societate comercială, a pretins şi primit de la reprezentantul firmei respective bunuri în valoare de peste 300 de lei.

Persoanele de la care inculpatul Pascu Cosmin a pretins şi primit bani s-au constituit parte civilă cu suma totală de 1.035 lei şi 200 de euro.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun imobil aparţinând inculpatului.
La data de 22 aprilie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 23 aprilie 2010, Tribunalul Covasna a respins cererea de arestare preventivă a inculpatului Pascu Cosmin. În urma recursului declarat de procurori, la data de 26 aprilie, Curtea de Apel Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 29 de zile (comunicat nr. 133/VIII/3 din data de 26 aprilie 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Covasna.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 mai 2012