DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 aprilie 2010
Nr. 107/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
SAVA GHEORGHE, inginer şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi (funcţie în baza căreia a condus activitatea Serviciului de cadastru), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de conflict de interese şi infracţiunea prevăzută de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000 (fapta persoanei care, în virtutea funcţiei şi a atribuţiilor de serviciu are sarcina de a controla un agent economic privat, de a îndeplini pentru acesta vreo însărcinare, de a intermedia sau de a înlesni efectuarea unor operaţiuni comerciale, dacă fapta este de natură a-i aduce foloase necuvenite), ambele în formă continuată
SAVA CARMEN LUOANA, consilier gradul I A la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de conflict de interese în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt :
Fiind singurii acţionari ai SC GEOPROIECT SRL Călăraşi, cei doi inculpaţi au contractat şi derulat, prin firma respectivă, lucrări cadastrale la realizarea cărora au participat în virtutea funcţiilor pe care le deţineau, deşi activităţile în cauză erau incompatibile cu atribuţiile lor de serviciu. O parte dintre aceste lucrări au fost recepţionate cadastral de inculpata Sava Carmen Luoana. Lucrările cadastrale erau realizate prin intermediul persoanei juridice autorizate SC REC ELTA SRL, cei doi funcţionari încasând contravaloarea propriilor prestaţii prin SC GEOPROIECT SRL.
Concret, în cursul anului 2007, inculpatul Sava Gheorghe, în calitate de inginer şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, conducând activitatea de control pentru lucrările în domeniul cadastral realizate în judeţul Călăraşi, a îndeplinit diverse activităţi pentru SC REC ELTA SRL Slobozia, persoană juridică autorizată să execute activităţi în domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei (depunând şi ridicând pentru această societate comercială documentaţii cadastrale la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi), a intermediat şi a înlesnit efectuarea unor operaţiuni comerciale de către acelaşi agent economic privat cu alte societăţi comerciale – SC CEPAG SRL, SC COPLA INVESTIŢII SRL, SC SONNET INVESTIŢII SRL, SC MARHAM AGRICOLA SRL, SC AMESTA INVESTIŢII SRL şi SC GOLDEN GOSE ESTATES SRL (participând la realizarea efectivă a unor lucrări de specialitate în domeniul cadastrului, deşi această activitate era incompatibilă cu calitatea sa de angajat al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi).
Contravaloarea lucrărilor de cadastru realizate de inculpat, menţionate anterior, a fost încasată de SC GEOPROIECT SRL, firmă de consultanţă şi proiectare al cărei asociat este inculpatul Sava Gheorghe împreună cu soţia sa. În felul acesta, inculpatul, a obţinut, în mod indirect, foloase materiale necuvenite.
În data de 3 iulie 2007, în calitate de inginer şef în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, funcţie în baza căreia conducea activitatea de cadastru din cadrul unităţii susmenţionate, îndeplinind totodată şi atribuţiile directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi în lipsa acestuia, inculpatul Sava Gheorghe a semnat două avize cu privire la documentaţia tehnică „Plan topografic necesar întocmirii PUZ” pentru terenuri situate în comuna Săruleşti (întocmite de Serviciul cadastru). În felul acesta, s-au realizat direct foloase materiale pentru SC GEOPROIECT SRL, întrucât s-au îndeplinit astfel obligaţiile contractuale asumate de această societate în baza contractelor de proiectare. In calitate de asociat, inculpatul a beneficiat de dividende.
În perioada iunie – august 2007, în calitate de consilier cu gradul profesional I A în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, având printre atribuţii activitatea de recepţionare a lucrărilor tehnice de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei, inculpata Sava Carmen Luoana a recepţionat cadastral trei lucrări realizând direct foloase materiale pentru SC GEOPROIECT SRL, realizând astfel foloase materiale pentru sine şi pentru soţul său, prin intermediul societăţii menţionate.
Cuantumul foloaselor materiale obţinute de inculpaţii Sava Gheorghe şi Sava Carmen Luoana este de 77.390 lei, sumă de bani reprezentând dividende raportate la profitul înregistrat de SC GEOPROIECT SRL în cursul anului 2007.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil deţinut în proprietate de cei doi inculpaţi.

În cauză, procurorii au colaborat cu ofiţeri de poliţie din cadrul M.A.I – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 februarie 2012