DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
24 martie 2010
Nr. 81/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului col. UNGUREANU ION, fost comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”, oraş Boldeşti, judeţul Prahova, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- şase infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată,
- trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- instigare la infracţiunea de mărturie mincinoasă, în formă continuată,
- două infracţiuni de trafic de influenţă,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- primire de foloase necuvenite, în formă continuată,
- instigare la infracţiunile de fals intelectual (trei fapte concurente) şi uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În vara anului 2004, inculpatul Ungureanu Ion, în calitate de comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”, oraş Boldeşti, a pretins de la trei dintre subordonaţii săi sumele de 10.000 euro, 5.000 RON şi 14.000 RON pentru a le aproba participarea la examenul în baza căruia urmau să devină ofiţeri. În acelaşi scop, în perioada 2006-2009, inculpatul a primit de la un alt subordonat bunuri în valoare de 2.000 RON.

În perioada 2007-2008, Ungureanu Ion a exercitat presiuni asupra membrilor a două comisii de examinare pentru a-i determina să falsifice nota la teza scrisă a unui ofiţer astfel încât acesta să fie declarat respins la examenul pentru ocuparea postului de instructor militar principal, deşi ofiţerul îndeplinea condiţiile legale pentru a promova acest examen. Ulterior, inculpatul a cerut unei alte comisii de examinare să-l determine pe acelaşi ofiţer să nu mai candideze pentru postul respectiv, astfel încât postul să fie ocupat de un alt ofiţer „agreat” de inculpat.
De asemenea, în perioada 2005-2008, inculpatul a obligat un număr de şapte subordonaţi să-i presteze în mod gratuit activităţi de construcţie la două locuinţe ale familiei sale din municipiul Ploieşti, obţinând astfel un folos în sumă de 7.415 lei. În plus, în perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, cu ocazia derulării cercetărilor în prezentul dosar penal, Ungureanu Ion a încercat să-i determine pe cei şapte subordonaţi să dea declaraţii de martor mincinoase, fără ca aceştia să dea curs presiunilor sale.
Totodată, în cursul anului 2008, inculpatul a obligat 54 de subordonaţi să-şi achiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte (uniform militare) pentru care au plătit suma de 35.640 lei, în condiţiile în care personalul militar beneficiază în mod gratuit de echipament. Pentru ca cele două firme să obţină comenzile respective, inculpatul a pretins şi a primit de la reprezentanţii acestora echipament militar şi costume civile, în mod gratuit, în valoare totală de 4.800 lei.
În perioada 2006-2009, Ungureanu Ion a pretins şi primit produse de panificaţie în valoare totală de 541 lei de la două societăţi comerciale, după ce a semnat cu acestea contractele de furnizare de produse de panificaţie pentru hrana militarilor din subordine.
În cursul anilor 2008 – 2009, inculpatul a pretins şi primit de la doi dintre subordonaţii săi bunuri şi servicii în valoare totală de 890 de lei pentru ca, în schimb, să manifeste faţă de aceştia o atitudine indulgentă în calitate de comandant.
În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.
La data de 23 februarie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Ungureanu Ion pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 26 februarie 2010, Curtea Militară de Apel a dispus arestarea preventivă a acestuia pe termen de 29 de zile (comunicat nr. 45/VIII/3 din data de 26 februarie 2010 afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 octombrie 2014