DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat 10 martie 2010
Nr. 65/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
COZMA IOAN, primarul oraşului Negreşti, judeţul Vaslui, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- abuz în serviciu contra intereselor publice,
- abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial şi
- fals intelectual.

DAMIAN MARIA în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- fals în declaraţii, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 22 noiembrie 2004, a fost încheiat un contract finanţat din fonduri PHARE între Unitatea Centrală de Finanţare şi Contractare, în calitate de autoritate contractantă, şi Primăria Negreşti, în calitate de beneficiar, contract ce avea ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat ,,Atelier de producţie şi comercializare cărămizi ecologice din materiale locale”. Scopul proiectului era îmbunătăţirea situaţiei economice a romilor din oraşul Negreşti, jud. Vaslui prin crearea de locuri de muncă.
În acest context, inculpatul Cozma Ioan, în calitate de reprezentant legal al Primăriei Negreşti - beneficiar al contractului de finanţare nerambursabilă PHARE, a pus la dispoziţia autorităţii contractante un înscris (certificat de urbanism) din care rezulta în mod nereal că terenul pus la dispoziţie pentru implementarea programului face parte din domeniul privat al Consiliului Local Negreşti, ascunzând împrejurarea ca acest teren face obiectul unui litigiu judiciar nesoluţionat în mod definitiv şi irevocabil.
De asemenea, în cursul anului 2005, inculpatul a semnat documentele în care inculpata Damian Maria a atestat în fals îndeplinirea procedurilor de achiziţii de bunuri şi servicii necesare derulării proiectului (raportul de deschidere a ofertei, raportul de evaluare a ofertelor, grilele de conformitate administrativă şi grilele de evaluare).
De asemenea, în cursul anului 2005, inculpata Damian Maria a semnat în fals declaraţiile de confidenţialitate şi imparţialitate, ascunzând faptul că avea calitatea de acţionar la una din firmele care a câştigat una din licitaţiile organizate pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii.
Toate aceste acte au fost înaintate autorităţii contractante de către inculpata Damian Maria, în calitate de manager de proiect PHARE.
În cursul anului 2006, inculpatul Cozma Ioan a dispus alocarea sumei de 85.868,83 lei (reprezentând partea de cofinanţare) peste limitele contractului de finanţare şi contrar dispoziţiilor unei hotărâri a Consiliului Local Negreşti.
La data de 25 iulie 2007, Cozma Ioan a aprobat în mod nelegal încheierea unui „contract de atribuire în proprietate cu titlu gratuit” a unor bunuri mobile şi imobile către beneficiarul final al proiectului (o asociaţie pentru sprijinirea intereselor romilor), cauzând oraşului Negreşti un prejudiciu în valoare de 137.000 lei.
Autoritatea contractantă s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 48.332,15 euro, reprezentând întreaga valoare a finanţării. Consiliul Local Negreşti nu s-a constituit parte civilă.
În vederea recuperării pagubei create, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor doi inculpaţi.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vaslui.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 noiembrie 2012