DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
22 septembrie 2009
Nr. 225/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IONIŢĂ MIRCEA, fost subprefect al Instituţiei Prefectului – Judeţul Prahova, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată;

GHEORGHE ELENA VIOLETA, consilier la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Prahova, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată;

LAMBRULESCU IOANA DANIELA, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Prahova, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de uz de fals şi instigare la infracţiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpata Lambrulescu Ioana Daniela, în scopul de a obţine în mod fraudulos un teren în suprafaţă de 2.400 mp (situat în localitatea Dâmbu, oraş Băicoi) pe care era amplasată o sondă petrolieră aflată în exploatarea S.C.PETROM S.A., l-a determinat pe inculpatul Ioniţă Mircea, subprefect al Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova, să-i acorde sprijinul necesar în acest sens. Dobândirea proprietăţii asupra acestui teren (solicitat de inculpată în numele moştenitorilor bunicului său defunct) a avut drept consecinţă şi obţinerea dreptului de a câştiga foloase materiale de la S.C. PETROM S.A. ca urmare a existenţei sondei petroliere pe terenul respectiv, deşi terenul nu a aparţinut niciodată bunicului său.
Astfel, în cursul lunii decembrie 2006, inculpatul Ioniţă Mircea, în calitate de subprefect al judeţului Prahova, la solicitarea inculpatei Lambrulescu Ioana Daniela, a refuzat semnarea unui titlu de proprietate asupra terenului respectiv întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale şi în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, dispunând totodată rescrierea acestuia, iar în luna ianuarie 2007, în aceeaşi calitate, a semnat noul titlu de proprietate.
De asemenea, în vederea admiterii acţiunii având ca obiect modificarea unui titlu de proprietate asupra aceluiaşi teren, inculpata Lambrulescu Ioana Daniela a depus la dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Câmpina un extras din „Planul parcelar cu reconstituirea dreptului de proprietate, conform Legii nr. 18/1991 – Localitatea Dâmbu, oraş Băicoi, judeţ Prahova, Scara 1:2000”, cunoscând că acesta conţine menţiunea falsă cu privire la numele bunicului său.
În acelaşi scop, în luna ianuarie 2007, inculpata Gheorghe Elena Violeta, în calitate de consilier în cadrul O.C.P.I. Prahova, a vizat procesul verbal de punere în posesie asupra aceluiaşi teren, rescris şi întocmit cu încălcarea dispoziţiilor legale şi contrar unei sentinţe civile a Judecătoriei Câmpina, având drept consecinţă dobândirea în mod ilegal a dreptului de proprietate asupra terenului respectiv.
După obţinerea dreptului de proprietate, Lambrulescu Ioana Daniela a acţionat în judecată S.C. PETROM S.A şi a obţinut suma de 114.763,66 lei, reprezentând despăgubirile acordate ca urmare a existenţei sondei pe terenul respectiv. S.C. PETROM S.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu această sumă, solicitând anularea titlului de proprietate emis în mod fraudulos.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Ploieşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 noiembrie 2011