DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
11 septembrie 2009
Nr. 219/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei PLOSCA ELENA LILIANA, inspector la A.N.A.F. - Direcţia Generală a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Sălaj, Direcţia de Control Fiscal, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În cursul lunii octombrie 2007, inculpata Plosca Elena Liliana, în calitate de inspector la A.N.A.F- Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj, Direcţia de Control Fiscal, cu ocazia unui control fiscal efectuat la o societate comercială din judeţul Sălaj, a pretins şi primit de la cei doi administratori ai acestei firme (denunţători) suma de 17.000 lei pentru încheierea unui act de control favorabil. De asemenea, inculpata a mai pretins şi suma de 4.000 lei sub pretextul că o remite unui contabil pentru a le întocmi mai multe devize de lucrări, care ar fi fost necesare la întocmirea actului de control, banii fiind însuşiţi de Plosca Elena Liliana.
În perioada 27 iulie - 14 august 2009, inculpata Plosca Elena Liliana a mai pretins de la cei doi denunţători o sumă de bani iniţial neprecizată, lăsându-i să creadă că va interveni pe lângă inspectori din cadrul D.G.F.P. Sălaj pentru ca aceştia din urmă să ignore amploarea eventualelor nereguli constatate la controlul pe care îl efectuau la societatea administrată de denunţători. La data de data de 14 august 2009, inculpata i-a comunicat unuia dintre denunţători suma pretinsă, şi anume 3.000 euro, susţinând că o va remite unuia dintre inspectori. La aceeaşi dată, inculpata Plosca Elena Liliana a fost prinsă în flagrant de procurori după ce a primit suma de 2.000 de euro de la unul din denunţători.

La data de 15 august 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatei pe termen de 24 de ore şi la aceeaşi dată, Tribunalul Cluj a dispus arestarea acesteia pe o perioadă de 29 de zile.
De asemenea, procurorii D.N.A au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatei până la concurenţa sumei de 21.000 lei, pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani primite de inculpată cu titlu de mită.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sălaj.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 iunie 2011