DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat 4 iunie 2009
Nr. 135/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna mai, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului COZMACIUC CONSTANTIN, administrator al S.C. IMOBILIARIA S.R.L. Suceava, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2003 – septembrie 2004, pe parcursul derulării contractului finanţat cu fonduri PHARE intitulat „Atelier reparaţii şi întreţinere auto”, inculpatul Cozmaciuc Constantin a utilizat suma de 9.874,3 euro în operaţiuni ce nu au avut legătură cu implementarea proiectului.
În încercarea de a ascunde modul fraudulos de utilizare a finanţării nerambursabile, inculpatul a întocmit în fals trei foi de depunere numerar pe baza cărora se atestă, în mod nereal, că a contribuit cu suma de 297.000.000 ROL în realizarea proiectului. În realitate, suma reprezintă fondurile încasate de la Autoritatea Contractantă, ridicate şi utilizate în alte scopuri decât realizarea proiectului.
De asemenea, inculpatul Cozmaciuc Constantin a consemnat în raportul financiar al proiectului, în mod nereal, că a avut o contribuţie proprie în realizarea proiectului în valoare de 9.715,64 euro.
Ministerul Integrării Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 40.000 euro.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii anticorupţie au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Cozmaciuc Constantin.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Suceava.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului POROŞNICU SORIN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea (I.P.J.) – Serviciul Poliţiei Rutiere, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 19 noiembrie 2008, inculpatul Poroşnicu Sorin, în calitate de ofiţer de poliţie la I.P.J. Vrancea – Serviciul Poliţiei Rutiere, în timp ce se afla în exerciţiul atribuţiilor de serviciu pe DN2-E85, având ca obligaţie verificarea respectării limitei vitezei legale de circulaţie pe drumurile publice, a pretins şi primit de la un conducător auto suma de 500 RON. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a nu aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege pentru conducere cu viteză peste limita legală.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galaţi.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ALEXE MIHAI VALERIU, administrator la SC PUIU TRANS SRL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- evaziune fiscală, în formă continuată;
- tentativă la infracţiunea de evaziune fiscală;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2005 - februarie 2008, inculpatul Alexe Mihai Valeriu, în calitate de administrator al SC PUIU TRANS SRL (societate ce avea ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor) a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţilor fiscale, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă de 6.654.629 lei (reprezentând echivalentul sumei de 1.901.770 euro). În acest context, Alexe Mihai Valeriu a determinat mai multe persoane (a căror identitate a rămas necunoscută) să întocmească în fals borderouri de achiziţie, fapt de natură să denatureze rezultatele financiare ale firmei administrate de inculpat.
De asemenea, prin evidenţierea în actele contabile ale societăţii de cheltuieli fictive, inculpatul Alexe Mihai Valeriu a stabilit, cu rea credinţă, taxa pe valoare adăugată deductibilă în scopul obţinerii, fără drept, a sumei de 4.842.226 lei cu titlu de rambursare TVA de la bugetul general consolidat.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 6.654.629 RON (reprezentând echivalentul sumei de 1.901.770 EURO). Având în vedere că nu s-au identificat bunuri imobile în patrimoniul inculpatului, nu s-a luat măsura sechestrului asigurător în vedere recuperării acestei pagube.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bolintin Vale - judeţul Giurgiu.
Inculpatul Alexe Mihai Valeriu a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Bucureşti pentru acelaşi gen de infracţiuni în luna septembrie 2008 (v. comunicat nr. 221/VIII/3 din 4 septembrie 2008, afişat pe site-ul www.pna.ro).

În legătură cu cele trei dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 februarie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 decembrie 2011
hotărâri definitive din 04 februarie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 octombrie 2014