DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 15 mai 2024
Nr. 470/VIII/3


COMUNICAT


Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, a participat, marți, 14 mai, la dezbaterea organizată de Transparency International România pe tema implementării recomandărilor Comitetul Selectat de Experți pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor – MONEYVAL.
„În primul rând, ceea ce trebuie remarcat este că DNA a operaționalizat toate măsurile cuprinse în Planul de Măsuri realizat pe baza recomandărilor experților MONEYVAL, urmând să avem propria contribuție la noua Strategie privind combaterea spălării banilor. Prin planul de management asumat la preluarea conducerii DNA, am pus accentul mult mai mult pe recuperarea produsului infracțional. Odată cu reorganizarea DNA, am consolidat capacitățile instituționale prin dezvoltarea Biroului privind investigațiile financiare în cadrul unui Serviciu de tehnologii și metode emergente. Așa cum știința, tehnologia, societatea, evoluează există și o evoluție a fenomenului infracțional în sensul că modalitățile de comitere a unor infracțiuni sunt tot mai complexe, mascate prin operațiuni financiare, în diferite jurisdicții fiscale. În combaterea corupției, așa cum recomanda și MONEYVAL, principala idee este tocmai să reușești să recuperezi banii, să nu dai posibilitatea celui care a comis infracțiunea să se bucure de foloasele ilegale obținute.”, a declarat procurorul-șef al DNA.
La dezbaterea organizată de Transparency International România au participat și Adrian Cucu, președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Florin Moise, președintele Agenției Naționale de Integritate, Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiției, Cristian Gabriel, procuror DIICOT.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE