increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 mai 2009
Nr. 123/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul teritorial Târgu Jiu din cadrul Serviciului Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, în legătură cu achiziţionarea, de către SC Complexul Energetic Turceni S.A , cu încălcarea prevederilor legale şi la un preţ supraevaluat, a unui utilaj nefolositor şi uzat:
- CRISTEA DUMITRU, fost director general al S.C. Complexul Energetic Turceni S.A, BOIANGIU SILVICĂ, director Direcţia Investiţii S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., VASILE IOAN VIOREL, fost director Direcţia Comercială S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial
- SURUPĂCEANU MUGUREL şi BUŞAN SORIN, fost administrator al S.C. Voron Trans S.R.L, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2007, inculpatul Surupăceanu Mugurel, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans S.R.L. prin intermediul inculpatului Buşan Sorin impus ca administrator, a realizat o înţelegere cu inculpatul Cristea Dumitru (cei doi aflându-se în bune relaţii de mai mulţi ani)pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional (tractor forestier) către S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. Suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele.
Precizăm că societatea Voron Trans S.R.L. nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienţa necesară, nu avea angajaţi, iar în cursul anului 2006 a realizat o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care avea să o obţină prin vânzarea către complexul energetic a utilajului terasier.
Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei S.C. Voron Trans S.R.L., fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice.
În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, s-a implicat în recepţionarea acestuia şi de asemenea a aprobat efectuarea plăţii contravalorii utilajului.
La activităţile infracţionale descrise mai sus au participat şi inculpaţii Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel, în calitate de şef al Direcţiei Investiţii, respectiv Direcţiei Comercială din cadrul complexului energetic Turceni.
Pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, realizării recepţiei şi efectuării plăţii, inculpatul Surupăceanu Mugurel a ţinut în permanenţă legătură cu inculpatul Cristea Dumitru comunicându-i acestuia datele necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie (caracteristicile tehnice ale utilajului, denumirea societăţilor prin intermediul cărora poate furniza utilajul). Totodată, a coordonat acţiunile inculpatului Buşan Sorin care a reprezentat S.C. Voron Trans S.R.L. în relaţia cu S.C. Complexul Energetic Turceni S.A.
Achiziţia utilajului terasier s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţii Cristea Dumitru, Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel cu contribuţia inculpaţilor Surupăceanu Mugurel şi Buşan Sorin, fapt pentru care întreaga sumă de 836.570 lei achitată nelegal de S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. către S.C. Voron Trans S.R.L. reprezintă prejudiciu produs în patrimoniul societăţii cu capital majoritar de stat.

Din această sumă, 586.570,04 lei au fost transferaţi în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., societate controlată tot de Surupăceanu Mugurel prin interpuşi.

Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul S.C. Voron Trans S.R.L. în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L. s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care S.C. Voron Trans S.R.L. a cumpărat de la S.C. Tutto Mobili S.R.L. un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate S.C. Voron Trans S.R.L. nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Cristea Dumitru (teren intravilan, clădire şi anexă) situate în Tg-Jiu şi poprirea sumei de 61.867,32 lei deţinută de inculpat într-un cont bancar.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa acestei instanţe fiind atrasă de faptul în anul 2008 Surupăceanu Mugurel a dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.
Precizăm că această etapă a procesului reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 februarie 2015