DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin sentința penală nr. 4 din 16.01.2024, definitivă la data de 13.02.2024 Tribunalul Suceava a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul ANTON VIOREL, agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita meseria de agent de poliție, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpații BALAN IONEL și BOTEZATU GABRIEL, agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier la câte o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita meseria de agent de poliție, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpatul PODARU VIRGIL, agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier la o pedeapsă de 2 ani, 7 luni și 10 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita meseria de agent de poliție, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.
4. Condamnă pe inculpatul S.C.M. la o pedeapsă de 2 ani și o lună închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la dare de mită și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.
5. Condamnă pe inculpatul P.D.D. la o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În cazul celor șase inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Față de restul inculpaților din dosar, dispune disjungerea judecării cauzei referitor la latura penală și trimite cauza Serviciului Registratură din cadrul Tribunalului Suceava, în vederea formării unui nou dosar ce urmează a fi repartizat aceluiași complet de judecată.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Anton Viorel, Balan Ionel, Botezatu Gabriel, Podaru Virgil vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, respectiv 80 de zile, primii trei la Primăria Mun. Botoșani, jud. Botoșani sau la Serviciul Public Local de Asistență Socială Botoșani, iar al patrulea la Primăria Mun. Botoșani, jud. Botoșani sau la Primăria comunei Vlădeni, jud. Botoșani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul P.D.D. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Mun. Botoșani, jud. Botoșani sau la Primăria comunei Știubieni, jud. Botoșani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul S.C.M. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile, la Primăria Mun. Botoșani, jud. Botoșani sau la Muzeul Județean Botoșani.
Dispune confiscarea de la inculpatul Anton Viorel a sumei de 200 lei.
Dispune confiscarea de la inculpatul Balan Ionel a sumelor de 300 lei și 249 lei, echivalentul în lei a sumei de 50 euro, conform cursului valutar al Băncii Naționale a României la data pronunțării, precum și prin echivalent a sumei de 75 lei, reprezentând 1/2 din contravaloarea cantității de 5 kg de caș, primită cu titlu de mită de echipajul de poliție din care a făcut parte inculpatul la data de 10.07.2020.
Dispune confiscarea de la inculpatul Botezatu Gabriel a sumelor de 175 lei și 498 lei, echivalentul în lei a sumei de 100 euro, conform cursului valutar al Băncii Naționale a României la data pronunțării.
Dispune confiscarea de la inculpatul Podaru Virgil, prin echivalent a sumei de 75 lei, reprezentând 1/2 din contravaloarea cantității de 5 kg de caș, primită cu titlu de mită de echipajul de poliție din care a făcut parte inculpatul la data de 10.07.2020.
Dispune confiscarea de la inculpatul P.D.D. a sumei de 200 lei oferită cu titlu de mită.
Obligă pe fiecare dintre cei 6 inculpați la plata a câte 4.700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava la data de 02 decembrie 2021, vezi comunicatul nr. 1016/VIII/3 din data de 06 decembrie 2021.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 decembrie 2021