IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 noiembrie 2023
Nr. 1032/VIII/3
COMUNICAT
În cursul zilei de 20.11.2023, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a avut o întâlnire de lucru cu procurorul-șef al Parchetului Național Financiar din Franța, domnul Jean-François Bohnert.
Domnul Jean-François Bohnert a fost însoțit de domnul Philippe Jaegle, procuror adjunct al Parchetului Național Financiar, domnul Pierre de Monte, magistratul de legătură francez pentru România și Republica Moldova și doamna Ioana Chiurlea, asistenta magistratului de legătură. Din partea Direcției Naționale Anticorupție, la întâlnire au mai participat doamna Tatiana Toader, procuror-șef adjunct, domnul Paul Dumitriu, procuror-șef adjunct, domnul Cosmin Daniel Hălălău, procuror-șef al Serviciului de Cooperare Internațională și Programe si doamna Anca Jurma, procuror-șef al Biroului de Legătură cu Instituții Similare din Alte State.
Ambele parchete, român și francez, au un rol determinant în sistemele juridice naționale în ceea ce privește combaterea corupției la nivel înalt, desfășurând anchete și susținând acțiunea penală în fața instanțelor judecătorești și în cauze complexe care aduc atingere finanțelor publice.
În contextul în care dimensiunea transnațională a anchetelor de corupție presupune întărirea cooperării judiciare între autoritățile naționale specializate și stabilirea unor abordări coordonate între acestea, procurorii șefi ai celor două parchete specializate au încheiat un nou acord de cooperare, ca o continuare și dezvoltare a colaborării începute în cadrul primului acord semnat în anul 2017. Acest acord facilitează obținerea într-un timp cât mai scurt a probelor necesare soluționării cauzelor penale, din alte jurisdicții, identificarea rapidă, indisponibilizarea și confiscarea produsului infracțional, prin depășirea barierelor transfrontaliere.
Întâlnirea a reprezentat un prilej de schimb de idei și de experiență între membri celor două delegații, privind prioritățile instituționale, provocările specifice în activitatea de investigare a corupției desfășurate de fiecare parchet și mecanismele identificate de fiecare parte pentru surmontarea lor.
Nu în ultimul rând, cei doi procurori șefi au subliniat importanța combaterii corupției funcționarului străin în tranzacțiile internaționale și a experienței dobândite în cadrul Grupului de Lucru Anti-mită din cadrul OECD, cu atât mai mult cu cât România se află în prezent în proces de aderare la această organizație.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE