DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 605 din 20.06.2023, Curtea de Apel Timișoara a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, la data faptelor șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Timiș, la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpații I.E.B. și C.I. la câte o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată, complicitate la fraudă informatică în formă continuată și complicitate la fals informatic în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpații A.M. și F.I. la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, complicitate la luare de mită în formă continuată, complicitate la fraudă informatică în formă continuată și complicitate la fals informatic în formă continuată.
4. Condamnă pe inculpații A.S.V., A.I., A.M.M., M.M.A., A.D.A., A.E., I.N., M.S. la câte o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, complicitate la fraudă informatică și complicitate la fals informatic.
5. Condamnă pe inculpatul M.V. la o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
6. Condamnă pe inculpații I.F., Ș.I.V., C.V., C.D., R.S., S.F., S.I., S.S., S.S. 2, S.M., I.S., S.G. la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, complicitate la fraudă informatică și complicitate la fals informatic.
În cazul tuturor inculpaților, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații A.M., A.S.V., A.I., A.M.M., M.M.A., A.D.A., A.E., F.I., I.N., Ș.I.V., M.S., C.V., C.D., R.S., S.F., S.I., S.S., S.S. 2, S.M., S.I. 2, S.G. vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul:
- Primăriei Valea Chioarului sau în cadrul Primăriei Orașului Șomcuta Mare;
- Primăriei comunei Beriu sau în cadrul Primăriei Orăștie;
- Primăriei Lugoj sau în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr.1 Lugoj - DGASPC Timiș;
- Primăriei Făget jud. Maramureș sau în cadrul Primăriei Orașului Șomcuta Mare;
- Primăriei comunei Dumbrava sau în cadrul Primăriei Făget;
- Primăriei comunei Parva sau în cadrul Primăriei Sângeorz-Băi;
- Primăriei comunei Foeni sau în cadrul SC Horticultura SA;
- Primăriei comunei Nădrag sau în cadrul SC Horticultura SA.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații M.V., F.I. 2, vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul:
- Primăriei comunei Arbore sau în cadrul Primăriei orașului Cajvana;
- Primăriei comunei Dumbrava sau în cadrul Primăriei Lugoj.
Dispune confiscarea de la inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras a sumei totale de 51.195 de euro.
Stabilește obligația solidară de plată față de părțile civile Ministerul Muncii și Protecției Sociale, UAT Timiș, prin Consiliul Județean Timiș și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, a inculpaților I.E.B. și C.I. astfel:
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații C.I. și I.E.B. la plata sumei de totale 121.811lei către partea civilă. Constată că inculpatul C.I. a achitat parțial prejudiciul cauzat, suma de 41.299 lei.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații I.E.B., C.I. și F.I., la plata sumei totale de 48.753 lei, către partea civilă. Ia act de faptul că inculpatul F.I. a achitat în întregime debitul principal.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu I.E.B., C.I. și Ș.I.V. la plata sumei totale de 9.264 lei către partea civilă.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații I.E.B., C.I. și M.S. la plata sumei de totale 72.307 lei către partea civilă.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații I.E.B., C.I. și S.F. la plata sumei totale de 27.295 lei către partea civilă.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații I.E.B., C.I. și S.I. la plata sumei totale de 106.076 lei către partea civilă.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații I.E.B., C.I. și S.G. la plata sumei de totale 5.544 lei către partea civilă.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații C.I. și C.V. la plata sumei totale de 112.201 lei către partea civilă.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații C.I. și inculpatul C.D. la plata sumei totale de 99.709 lei către partea civilă.
Obligă inculpatul Lihor Laza Laszlo Andras în solidar cu inculpații C.I. și S.M. la plata sumei totale de 95.680 lei către partea civilă.
Ia act de faptul că inculpatul S.I. a achitat parțial prejudiciul cauzat, respectiv suma de 48.646 lei.
Ia act de faptul că inculpata S.S. a achitat parțial prejudiciul cauzat, respectiv suma de 48.646lei.
Toate sumele menționate anterior reprezintă prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor - sumele încasate pe nedrept cu titlu de indemnizație de încadrare în grad de handicap și vor fi actualizate cu indicele de inflație și dobânda legală, până la data plății efective.
Dispune ștergerea din bazele de date ale D.G.A.S.P.C. Timiș, A.J.P.I.S. Timiș, A.N.P.I.S., a tuturor datelor introduse în fals în sistemul informatic D-Smart al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș cu privire la obținerea gradului de handicap și a dispozițiilor de plată a indemnizațiilor în grad de handicap, cât și a tuturor actelor subsecvente evidențiate electronic și dispunerea ștergerii din baza de date a dosarelor virtuale, precum și anulare certificatelor de încadrare în grad de handicap emise în fals pentru persoanele care le-au obținut în mod nelegal.
Obligă inculpații la plata cheltuielilor judiciare către stat după cum urmează: Lihor-Laza Laszlo Andras la plata sumei de 29.455 lei, I.E.B. și C.I. la plata sumei de 10.500 lei fiecare, iar ceilalți 23 de inculpați la plata unor sume cuprinse între 1.500 și 1.200 lei.
Obligă inculpații I.E.B., C.V., C.D., R.S., S.F., S.M., S.I., S.G. să achite câte 300 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara la data de 21 decembrie 2021, vezi comunicatul nr. 1060/VIII/3 din data de 28 decembrie 2021.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 28 decembrie 2021