DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 927/A din 05.05.2023, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul PENDIUC TUDOR, la data faptelor primar al municipiului Pitești, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în forma calificată și în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpații SCARLAT CONSTANTIN și VĂSÎI GHEORGHE, reprezentanți ai S.C. Girexim Universal S.A. și S.C. CNCD S.A., la câte o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în forma calificată și în formă continuată.
Dispune achitarea inculpaților Vișoiu Valentin, Pendiuc Emanuela-Elena, Roman Robert Aurelian, Rotaru Manuel-Vasile, Berinde Elena, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și spălare a banilor reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există ori faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Vișoiu Valentin, Pendiuc Emanuela-Elena, Nechita Emilian, Ivan Lucia Corina, Droniuc (fostă Lis) Elena Carmen, Petriea Mihai, Petriea Doru Alexandru, pentru infracțiunile de dare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Constantin Ion, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii decesului acestuia.
Obligă, în solidar, inculpații Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Girexim Universal SA Pitești), Scarlat Constantin (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC CNCD SA Pitești) și Nechita Emilian (numai până la concurența sumei de 21.710.406,06 lei) la plata către partea civilă, SC PUBLITRANS 2000 SA Pitești, a sumei de 23.279.706.03 lei reprezentând suma profiturilor obținute de SC CNCD SA și GIREXIM UNIVERSAL SA și a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată împotriva inculpaților Vișoiu Valentin, Rotaru Manuel Vasile și Berinde Elena.
Măsurile asigurătorii luate asupra bunurilor inculpatului Vișoiu Valentin cu privire la care se va dispune lăsarea nesoluționată a laturii civile se mențin, urmând a înceta de drept dacă partea civilă nu introduce acțiune în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
Respinge ca nefondată acțiunea civilă exercitată de Consiliul Local al Municipiului Pitești.
Obligă inculpații la plata cheltuielilor judiciare către stat, după cum urmează: - inculpații Scarlat Constantin și Văsîi Gheorghe, în solidar cu părțile responsabile civilmente SC CNCD SA Pitești și SC Girexim Universal SA Pitești, la plata sumei de câte 105.000 lei fiecare;
- inculpatul Pendiuc Tudor la plata sumei de 55.000 lei,
- inculpații Pendiuc Emanuela Elena și Vișoiu Valentin la plata sumei de câte 12.500 lei fiecare,
- inculpații Droniuc (fostă Lis) Elena Carmen, Petriea Alexandru Mihai și Petriea Mihai la plata sumei de câte 8.000 lei fiecare,
- inculpații Nechita Emilian și Ivan Lucia Corina la plata sumei de câte 7.500 lei fiecare.
Obligă în solidar inculpații Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Girexim Universal SA Pitești), Scarlat Constantin (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC CNCD SA Pitești) și Nechita Emilian la plata către partea civilă, SC PUBLITRANS 2000 SA Pitești a sumei de 30.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție la data de 18 martie 2015, vezi comunicatul nr. 546/VIII/3 din data de 20 martie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 20 martie 2015