DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 aprilie 2009
Nr. 97/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DRĂGAN DANIEL, fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 26 iulie 2007, în calitate de preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului şi al Consiliului de Administraţie, inculpatul DRĂGAN DANIEL şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin emiterea unei decizii prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unei persoane fizice în mod nejustificat şi fără respectarea dispoziţiilor legale. Astfel, urmare a unei cereri de restituire, inculpatul a dat persoanei respective, în compensare, o suprafaţă de 147,14 ha situată în localitatea Popeşti Leordeni. Decizia respectivă a fost emisă fără a avea la bază un raport întocmit de Comisia de analiză a solicitărilor de retrocedare, aşa cum prevede Legea 10/2001, nestabilindu-se aspectele necesare pentru soluţionarea cererii, cum ar fi: dacă cererea a fost depusă în termenul legal, dacă soluţionarea era de competenţa ADS, dacă solicitantul este persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate; de asemenea, nu a fost identificat cu exactitate terenul expropriat şi nici nu au fost făcute verificări cu privire la retrocedările dispuse de alte autorităţi către solicitant.

Prin emiterea în mod nelegal a deciziei a fost cauzată o pagubă patrimoniului Agenţiei Domeniilor Statului în cuantum de 88.284.000 euro (respectiv 276.982.222 RON la cursul BNR din iulie 2007), reprezentând contravaloarea terenului dat în compensare.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 octombrie 2010