increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 12 mai 2023
Nr. 550/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus, printre altele, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11, respectiv 12 mai 2023, a inculpaților:

1. MARIN IONUȚ MIRCEA, la data faptelor și în prezent director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov (S.P.L.T. Brașov), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (cinci acte materiale),
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- luare de mită, în formă continuată (două infracțiuni),
- trafic de influență,
- cumpărare de influență,
2. CORBOȘ GHEORGHE, la data faptelor și în prezent director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (cinci acte materiale),
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
3. Persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (cinci acte materiale),
- dare de mită în formă continuată.
4. Persoană fizică fără calitate specială, administrator de fapt al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.
respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata
5. MESAROȘ MIHAELA-ELENA, la data faptei și în prezent șef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov și în înțelegere cu inculpatul Corboș Gheorghe în calitate de director adjunct al aceluiași serviciu, ar fi dispus și coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către societățile comerciale implicate în cauză.
Procedurile de achiziții publice ar fi urmărit contractarea următoarelor lucrări:
- Lucrări de reparație curente – manoperă și materiale aferente la Obiectiv S.P.L.T.;
- Lucrări revizii centrale termice, puncte termice (CT, PT);
- Lucrări de întreținere terase acoperiș,
- Servicii de mentenanță/reparații instalații electrice;
- Lucrări de hidroizolații și reparații la două puncte centrale termice.
Referitor la atribuirea contractului „Lucrări revizii CT, PT”, inculpata Mesaroș Mihaela-Elena având cunoștință despre înțelegerea frauduloasă dintre inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe și administratorul uneia dintre societățile comerciale, i-ar fi ajutat pe aceștia prin redactarea unei adrese în numele societății comerciale ce conținea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv.
Prin demersurile arătate mai sus, inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe ar fi cauzat prejudicierea bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Brașov cu suma totală de 1.167.038 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societățile menționate la începutul comunicatului.
În aceeași perioadă, inculpații Marin Ionuț Mircea și Corboș Gheorghe, i-ar fi furnizat inculpatului persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, informații confidențiale referitoare la procedurile de achiziție directă ce urmau a se desfășura (informații vizând tipul lucrării, valoarea, locația), în scopul atribuirii nelegale a contractelor către societățile pe care acesta le administra în fapt.
În perioada iunie – noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei alte societăți comerciale foloase necuvenite constând în:
- un autoturism marca VW Touareg, evaluat la suma de cel puțin 25.500 euro, ce ar fi fost dat spre folosire de către unul dintre reprezentanții societății comerciale, autoturism care ar fi folosit și în prezent de inculpatul Marin Ionuț Mircea;
- mai multe panouri solare/fotovoltaice pentru a fi montate la locuința acestuia;
- o trotinetă electrică,
- alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Brașov – Istanbul și retur;
- transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societății comerciale;
Toate aceste bunuri și servicii ar fi fost pretinse și primite de inculpatul Marin Ionuț Mircea în legătură cu derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Brașov și respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 și a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.159,66 lei.
În perioada iunie – decembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, ar fi pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale un autoturism marca Dodge RAM (aflat în proprietatea acesteia), evaluat la suma de 48.500 euro, precum și plata prin intermediul aceleiași societăți comerciale, în data de 02.12.2022, a unor bunuri achiziționate prin licitație de către inculpat de la o societate comercială din orașul Stuttgart, Germania, pentru câștigarea și desfășurarea în bune condiții a contractelor de lucrări enumerate anterior.
În data de 01 iulie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, i-ar fi promis unei persoane fizice că va interveni pe lângă președintele clubului de fotbal FC Brașov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcționar vamal din cadrul Direcției Regionale Vamale Brașov, asupra căruia pretindea că are influență, pentru ca acest funcționar să urgenteze eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către Marin Ionuț Mircea a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 12 mai 2023, inculpații Marin Ionuț Mircea, Corboș Gheorghe și cei doi inculpați persoane fizice vor fi prezentați judecătorilor din cadrul Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Față de inculpata Mesaroș Mihaela Elena s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE