DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 532/A din 15.03.2023, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul GAVRIȘ TEODOR ALEXANDRU, la data faptelor director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul PROTOPOPU GABRIEL TELU, la data faptelor director general adjunct și ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători C.F.R. CĂLĂTORI S.A la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul COSMINEANU DANIEL NINEL, la data faptelor șef al Biroului Aprovizionare, în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A. - S.T.F.C. Depoul CLUJ la o pedeapsă de un an și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În cazul inculpatului Cosmineanu Daniel Ninel, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului DIDILĂ GEORGE, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât a intervenit decesul inculpatului.
Dispune achitarea inculpaților STÎNGĂ CRISTIAN-VALERIU, SECU VIRGIL, PĂUNA RĂZVAN – CONSTANTIN, JIGORIA CRISTIAN AUREL, DĂRĂU CĂLIN-OVIDIU, BOZGA FLORIN-LIVIU-MIHAI, STAN STELIAN, MIU GHEORGHE DANIEL, ILIE EUGEN, SĂICU DANIEL și IONAȘCU GABRIEL, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpații Gavriș Teodor Alexandru și Protopopu Gabriel Telu vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, primul în cadrul Administrației Domeniului Public Sector 6 sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 6, iar ultimul în cadrul Direcției de Asistență Comunitară, Zalău sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Sălaj.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca sau în cadrul Asociației Filantropică Medical-Creștină din Cluj Napoca.
Obligă pe următorii inculpați la plata către partea civilă, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” S.A., a următoarelor sume de bani cu titlu de prejudiciu:
- în solidar pe inculpații Gavriș Teodor Alexandru și Didilă George la plata sumei totale de 72.231, 68 lei;
- în solidar pe inculpații Gavriș Teodor Alexandru, Didilă George și Protopopu Gabriel Telu la plata sumei totale de 50.507,29 lei;
- în solidar pe inculpații Protopopu Gabriel Telu, Cosmineanu Daniel Ninel și Didilă George la plata sumei de 26.853,85 lei.
Lasă nesoluționată acțiunea civila exercitată de partea civilă Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” S.A cu privire la inculpatul Didilă George.
Ia act că inculpatul Gavriș Teodor Alexandru a consemnat la dispoziția instanței suma de 60.000 lei cu scopul acoperirii parțiale a prejudiciului cauzat părții civile. Ia act că inculpatul Protopopu Gabriel Telu a consemnat la dispoziția instanței suma de 28.000 lei cu scopul acoperirii parțiale a prejudiciului cauzat părții civile. Ia act că inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel a consemnat la dispoziția instanței suma de 10.000 lei cu scopul acoperirii parțiale a prejudiciului cauzat părții civile.
Confiscă de la inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel suma de 2.000 lei primită efectiv cu titlu de mită, cu obligarea inculpatului la plata către stat a acestei sume.
Obligă pe inculpatul Gavriș Teodor Alexandru să plătească suma de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, pe inculpatul Protopopu Gabriel Telu să plătească suma de 23.000 lei cu același titlu, pe inculpatul Didilă George la plata sumei de 25.000 lei cu același titlu, iar pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel la plata sumei de 11.000 lei cu același titlu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției la data de 06 aprilie 2015, vezi comunicatul nr. 692/VIII/3 din data de 08 aprilie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 aprilie 2015