IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 ianuarie 2023
Nr. 2/VIII/3
COMUNICAT
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
SUCIU VASILE, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
O persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019 – februarie 2020, inculpatul Suciu Vasile, agent de poliție, ar fi promis celuilalt inculpat că va face demersuri astfel încât o rudă a acestuia din urmă să fie angajată în cadrul IPJ Satu Mare, prin susținerea formală a unui concurs de angajare și ulterior, după câteva luni, să fie transferată la IPJ Cluj. În continuare, în perioada februarie – iunie 2020, inculpatul Suciu Vasile, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Poliției Române, ar fi pretins suma de 13.000 euro de la celălalt inculpat, din care suma de 5.000 de euro a fost pretinsă și primită pentru o presupusă persoană din București, iar diferența urma să fie achitată după angajarea promisă. În cele din urmă, promisiunea nu s-a realizat.
În cursul urmăririi penale, celălalt inculpat l-ar fi prevenit pe Suciu Vasile despre unele acte procedurale desfășurate de procurori, împrejurare de natură a îngreuna bunul mers al anchetei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
OLENIUC GABRIELA ANCA, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, Serviciul pentru Imigrări al județului Bihor, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și o persoană fizică fără calitate specială sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 03 – 04 mai 2017, cu ocazia soluționării cererilor de eliberare a avizelor de angajare pentru trei cetățeni sârbi, inculpata Oleniuc Gabriela Anca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și în calitate de comisar șef de poliție în cadrul Serviciul pentru Imigrări Bihor, ar fi îndeplinit acte în mod defectuos prin încălcarea dispozițiilor legale.
În concret, la solicitarea unui reprezentant al unei societăți comerciale, inculpata Oleniuc Gabriela Anca ar fi eliberat cele trei avize de angajare a celor trei cetățeni sârbi la 24 de ore de la depunerea cererii, fără a exista o procedură de urgență în acest sens și cu încălcarea modului de soluționare a cererilor privind obținerea avizului de muncă pentru cetățenii străini. Astfel, inculpata ar fi eliberat cele trei avize de angajare fără a efectua verificări la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor dacă angajatorul nu a fost sancționat în ultimele 6 luni anterioare soluționării cererii.
În perioada 10 – 17 ianuarie 2018, inculpata Oleniuc Gabriela Anca, în aceeași calitate, cu ocazia acordării rezidenței permanente UE de către Serviciul pentru Imigrări Bihor, ar fi eliberat două cărți de rezidență permanentă pentru o perioadă de 10 ani unor soți, un cetățean suedez de origine libaneză, respectiv un cetățean turc, cu toate că aceștia nu îndeplineau condițiile de acordare a unui astfel de beneficiu.
În perioada 10 – 15 februarie 2021, cea de-a doua inculpată, folosindu-se de influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra inculpatei Oleniuc Gabriela Anca, ar fi pretins suma de 3.000 de euro și ar fi primit în două tranșe suma de 15.000 de lei de la o persoană, pentru a urgenta și obține de la Serviciul pentru Imigrări Bihor, avizul de angajare pentru trei cetățeni din Republica Moldova.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
3. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 710/VIII/3 din 22 iulie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, persoane fizice fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de trafic de influență în formă continuată (primul inculpat) și a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (cel de-al doilea inculpat).
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2021 - iunie 2022, unul dintre inculpați ar fi pretins, direct sau prin intermediul celuilalt, de la mai multe persoane (martori în cauză) sumele de 27.800 euro și 1.000 lei și ar fi primit în aceeași manieră suma totală de 17.600 euro.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpat pentru a-și trafica presupusa influență pe care a susținut că o are:
- asupra unor procurori și judecători, pe care îi va determina să dispună soluții/sentințe favorabile în dosarele în care unele dintre persoanele respective erau parte,
- asupra unor polițiști și medici legiști pe care îi va determina să rezolve "problemele cu un dosar penal" și cu "procedura de calculare a alcoolemiei".
De asemenea, inculpatul ar mai fi promis că va interveni și pe lângă funcționarii din rândul organelor cu atribuții în examinarea auto și îi va determina pe aceștia să-l ajute pe unul dintre martori să treacă proba teoretică.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.
În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani și 4 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, în cazul primului inculpat și
- 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, în cazul celuilalt inculpat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
BERHARDT LIVIU, la data faptelor agent poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pentru infracțiunea de luare de mită,
TUDOR ALEXANDRU, la data faptelor agent poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită,
TĂNĂSESCU MUGUREL-TIBERIUS, la data faptelor ofițer poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită,
CRISTEA FLORICA-CARMEN, la data faptei inspector vamal la Direcția Regională Vamală Ploiești, pentru două infracțiuni de luare de mită,
BRAȘOVEANU DANIEL, la data faptelor agent poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pentru două infracțiuni de luare de mită,
ISTRATE GRIGORE, la data faptelor agent poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pentru infracțiunea de luare de mită,
TUDOR CRISTIAN-CONSTANTIN, la data faptelor agent poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pentru două infracțiuni de luare de mită,
MAVRODINEANU LAURENȚIU-CĂTĂLIN, la data faptei ofițer poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu pentru infracțiunile de:
- luare de mită,
- complicitate la luare de mită,
POPA CRISTI-CONSTANTIN, la data faptei agent poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, cei opt inculpați, în calitate de ofițeri și agenți de poliție de frontieră care își desfășurau activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, ar fi pretins și primit diverse sume de bani (între 250 - 900 USD) și bunuri de la un om de afaceri (martor în cauză), pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv să nu efectueze controlul la trecerea frontierei de stat a unui autocar ce aparținea acestuia din urmă.
În cursul lunii decembrie 2014, inculpata Cristea Florica-Carmen, în calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Regionale Vamale Ploiești, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în zona adiacentă Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, ar fi primit de la același martor suma totală de 1.300 USD pentru a nu controla autocarul acestuia și pentru a nu lua măsurile legale cu privire la introducerea în țară a unor bunuri sau mărfuri care depășeau plafonul vamal maxim admis sau erau susceptibile de a fi contrafăcute.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Precizăm că inculpatul Berhardt Liviu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiunii de cumpărare de influență (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9872).
5. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea Tribunalului Militar București, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului VASILE CRISTIAN, la data comiterii faptei căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Dealul Spirii” București-Ilfov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 17.10.2016 – 20.12.2022, inculpatul Vasile Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi desfășurat activități de administrare, conducere și coordonare, incluzând operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu statutul său de cadru militar activ, în cadrul unei societăți comerciale ce avea ca obiect prestarea unor servicii autorizate de arhivare documente.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la una dintre primăriile Sector 5 București sau a comunei Bragadiru, județul Ilfov.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Militar București.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului STOICA IONICĂ - ALIN, la data faptei inspector de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Biroul de Investigare a Criminalității în Mediul de Afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai – septembrie 2021, inculpatul Stoica Ionică - Alin împreună cu alte persoane, ar fi administrat în fapt o societate comercială și ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu calitatea sa de ofițer de poliție judiciară, incompatibilitate prevăzută de art. 45 alin. 1 lit. a din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului și art. 10 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.
Astfel, în această perioadă, societatea comercială respectivă a început edificarea unui bloc de locuințe în Târgu Neamț și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare cu privire la apartamentele ce urmau a fi construite.
Concret, demersurile inculpatului Stoica Ionică – Alin, în calitate de administrator de fapt ar fi constat, printre altele, în:
- ar fi negociat în mod direct cu reprezentanții mai multor societăți comerciale, acțiuni ce au avut ca urmare încheierea de către societate, prin reprezentantul societății, a contractelor de lucrări și de dirigenție de șantier;
- ar fi stabilit împreună cu reprezentantul societății necesarul de materiale, furnizorii și prețul de achiziție;
- ar fi stabilit împreună cu celelalte persoane prețul de vânzare al apartamentelor și spațiilor comerciale ce urmau a fi construite și ar fi participat la negocieri cu posibili cumpărători.
În perioada susmenționată, societatea comercială respectivă a efectuat plăți, atât în numerar cât și prin operațiuni bancare, în valoare totală de 635.317 lei către furnizori și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare în valoare totală de 187.500 de euro din care a încasat în contul bancar cu titlu de avans echivalentul în lei a 50.000 de euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2010 – februarie 2011, inculpatul l-ar fi ajutat pe comisarul șef Ispas Constantin, la acea dată șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, să pretindă, în cursul lunii aprilie 2010 și să primească, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, de la o persoană (martor în cauză), suma totală de 20.000 euro, în două tranșe, prin intermedierea și participarea la întâlnirile dintre cei doi în incinta unui birou al societății comerciale la care inculpatul era administrator.
Totodată, în perioada noiembrie – decembrie 2010, inculpatul ar fi fost implicat și în discuțiile cu privire la modalitatea de remitere a sumei de bani și, în cadrul acestor întâlniri, la solicitarea comisarului șef Ispas Constantin, care avea autoritate și ascendent față de martorul din cauză, ar fi acceptat primirea în luna ianuarie 2011 de la acesta, a unui împrumut în sumă de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea martorului, pentru a-i crea posibilitatea societății comerciale să obțină un credit bancar.
În realitate, banii pentru imobil nu ar fi fost achitați.
Aceste avantaje patrimoniale ar fi fost pretinse și ar fi fost primite de comisarul șef Ispas Constantin pentru a-l determina pe ofițerul coordonator din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, comisarul șef Saghel Mihail Emanuel să instrumenteze, într-o anumită direcție, un dosar penal, astfel încât să se creeze o situație favorabilă martorului, cercetat în cauza respectivă.
Facem precizarea că Ispas Constantin, Saghel Mihail Emanuel și alți inculpați au fost trimiși în judecată în legătură cu aspectele menționate anterior prin rechizitoriul din data de 16 decembrie 2016, a se vedea comunicatul nr. 1566/VIII/3 din 22.12.2016. Dosarul de află în prezent în camera preliminară pe rolul Tribunalului Prahova.
Prezentul dosar a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova.
Actualizare (16.02.2024):
Prin decizia penală nr. 20 din 12.01.2024, Curtea de Apel Ploiești a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ș.V.V., pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Confiscă de la inculpatul Ș.V.V. suma de 200.000 de lei, primită cu titlu de împrumut, respectiv suma de 1.704.000 de lei reprezentând contravaloarea prețului convenit pentru vânzarea fictivă a imobilelor ce au făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 154/11.01.2011.
Obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.
DEFINITIVĂ
Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Alte legături de la această informațiecomunicate-hotărâri de condamnare din
29 februarie 2024