DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 686 din 06.09.2022, Curtea de Apel Constanța a hotărât condamnarea inculpaților RUSNAC VASILE, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile și BĂCILĂ IONUȚ-COSMIN, administrator al unei societăți comerciale la câte o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, primul în cadrul Direcției Generale Servicii Publice Constanța - Primăria Constanța ori în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, iar ultimul în cadrul Administrației Domeniului Public București Sector III sau în cadrul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București.
Obligă pe inculpatul Rusnac Vasile, în solidar cu partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, la plata către partea civilă, Ministerul Fondurilor Europene, a sumei de 346.903,32 lei și a dobânzii legale până la achitarea integrală a debitului.
Obligă pe inculpatul Băcilă Ionuț Cosmin, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC SIND TOUR OPERATOR SRL, la plata către partea civilă, Ministerul Fondurilor Europene, a sumei de 125.640 lei, la care se adaugă dobânda legală până la achitarea integrală a debitului.
Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals, respectiv fișele de pontaj, condicile zilnice de prezență, rapoartele de activitate, listele de prezență, cererea de rambursare nr. 12.
Obligă pe inculpații Rusnac Vasile, în solidar cu partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului și Băcilă Ionuț Cosmin, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC SIND TOUR OPERATOR SRL, la plata a câte 8.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă apelantele Arhiepiscopia Tomisului și SC SIND TOUR OPERATOR SRL la plata a câte 1.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 11 septembrie 2018, vezi comunicatul nr. 706/VIII/3 din data de 12 septembrie 2018.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 12 septembrie 2018