DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 530 din 07.06.2022, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul AVÎRVAREI IOAN, la data faptei reprezentant al cooperativei agricole „Arinișul Călimani”, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpatul PLATON STELU, la data faptei primar al Municipiului Toplița, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpatul ȚĂRAN FLORIN, la data faptei șef Birou Agricol, Cadastru, Pășuni, Agenți Economici din cadrul primăriei municipiului Toplița, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpata Cooperativă Agricolă „ARINIȘUL CĂLIMANI” la o pedeapsă principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 25.000 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea hotărârii de condamnare, în extras, la sediul inculpatei și la A.J.F.P. Harghita, pentru o perioadă de 2 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Avîrvarei Ioan, Platon Stelu și Platon Stelu vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, primii doi în cadrul Primăriei Mun. Toplița, jud. Harghita sau în cadrul Spitalului mun. Toplița, jud. Harghita, iar ultimul în cadrul Primăriei mun. Cluj-Napoca sau în cadrul Regiei Domeniului Public Cluj, afară de cazul în care datorită stării de sănătate nu pot presta această muncă.
Obligă inculpații Avîrvarei loan, Platon Stelu, Țăran Florin și Cooperativa Agricolă Arinișul Călimani, în solidar, la plata către partea civilă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 433.522,92 lei, cu titlu de creanță (debit) principală, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de Codul de Procedură Fiscală calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării efective a debitului principal.
Dispune anularea actelor întocmite în fals.
Obligă pe fiecare dintre cei patru inculpați la plata sumei de 2.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Tîrgu Mureș la data de 15 septembrie 2016, vezi comunicatul nr. 1264/VIII/3 din data de 10 octombrie 2016 (comunicatul nr. 4).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 10 octombrie 2016