DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 noiembrie 2008
Nr. 297/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări penale faţă de inculpatul DUNĂREANU MIHAIL, practician în insolvenţă în cadrul REVITAL I.U.P.R.L., desemnat printr-o hotărâre judecătorească ca administrator judiciar al S.C. NELSIM GRUP S.R.L. Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în calitate de administrator judiciar, inculpatul era obligat, în baza atribuţiilor stabilite prin lege, să semneze şi să ştampileze documente ce urmau a fi folosite de persoana denunţătoare la decontarea contravalorii unor lucrări de construcţii realizate de firma acesteia, în baza unui contract încheiat cu S.C. NELSIM GRUP S.R.L., semnătură şi ştampilă fără de care plata sumelor respective nu ar fi fost posibilă.
Din aceeaşi ordonanţă a rezultat că inculpatul a condiţionat îndeplinirea acestor atribuţii de primirea de la persoana denunţătoare a unui procentaj de 5 % din valoarea lucrărilor în cuantum de 3.000.000 lei, primind în acest sens, în mod repetat, în perioada 1 septembrie – 4 noiembrie 2008, suma totală de 41.500 lei.
La data de 14 noiembrie 2008, inculpatul a fost prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie în timp ce primea de la persoana denunţătoare o altă tranşă, de 35.600 lei în scopul menţionat mai sus. Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 15 noiembrie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La aceeaşi dată, Tribunalul Ploieşti a respins propunerea de arestare preventivă a inculpatului, înlocuind-o cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. În seara de 15 noiembrie, Curtea de Apel Ploieşti a admis recursul declarat de D.N.A - Serviciul Teritorial Ploieşti şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 octombrie 2013