DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 904/A din 16.07.2021, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpata CIUBURCIU GABRIELA, acționar majoritar și director general al S.C. VASCAR S.A. Vaslui, la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a fi administrator, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită (2 infracțiuni);
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
- spălare a banilor (2 infracțiuni din care una în formă continuată);

Condamnă pe inculpatul MIHĂESCU CRISTIAN ȘTEFAN, reprezentant legal al mai multor societăți comerciale, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a fi administrator, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

Condamnă pe inculpatul CEPOI IULIU, acționar și fost director comercial al SC Vascar SA, acționar unic la SC Plastics SRL Vaslui, la o pedeapsă de 2 ani, o lună și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului MORARU MIRCEA pentru infracțiunea reținută în sarcina lui, ca urmare a intervenirii decesului.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Cepoi Iuliu va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 100 de zile, la S.C. „Goscom” S.R.L. Vaslui sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.
Respinge, ca neîntemeiată, acțiunea civilă formulată de partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit), și constată că prejudiciul material a fost acoperit în integralitate.
Confiscă de la inculpata Ciuburciu Gabriela sumele de 175.600 euro și 9.950 euro, primite de aceasta cu titlu de mită.
Dispune desființarea, în totalitate, a înscrisurilor falsificate.
Obligă pe inculpata Ciuburciu Gabriela la plata sumei de 10.000 lei și pe fiecare dintre inculpații Mihăescu Cristian-Ștefan și Cepoi Iuliu la plata sumei de câte 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 06 august 2012, vezi comunicatul nr. 611/VIII/3 din data de 10 august 2012.

Actualizare (07.04.2023):

Prin decizia penală nr. 633/A din 27.03.2023 Curtea de Apel București a admis contestația în anulare formulată de contestatorul MIHĂESCU CRISTIAN ȘTEFAN și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestuia, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 2/16.07.2021 emis de către Tribunalul București. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului-inculpat Mihăescu Cristian - Ștefan dacă acesta nu se află în executarea unui alt mandat de executare al pedepsei cu închisoarea, reținut ori arestat preventiv în altă cauză.
Înlătură din sentința apelată dispoziția privind obligarea inculpatului Mihăescu Cristian Ștefan la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, acestea urmând a rămâne în sarcina statului.
Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 10 august 2012