DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 50 din 02.02.2021, Curtea de Apel Brașov a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul MIHĂILĂ MARIUS, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov, la o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale/financiare în cadrul unei societăți cu obiect de activitate specific, de către funcționarul public, care are sarcina de a supraveghea și controla operatorul economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată și
- efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.
2. Condamnă pe inculpatul CRISTEA BOGDAN, la data faptelor șef Serviciu cadastru din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale/financiare în cadrul unei societăți cu obiect de activitate specific, de către funcționarul public, care are sarcina de a supraveghea și controla operatorul economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată,
- efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale și
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpații MIHĂILĂ OANA și BOGATU GABRIEL, la câte o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.
4. Condamnă pe inculpata CRISTEA ZITA, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.
5. Condamnă pe inculpatul CONSTANTINESCU COSMIN IOAN, la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
6. Condamnă pe inculpații PETRIȘOR IULIAN FLORIN și MOGA BOGDAN MIHAI, la câte o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
7. Condamnă pe inculpatul BĂNCILĂ IOAN CRISTIAN, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Dispune achitarea inculpatei ȘTEFAN MARIA MANUELA, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Mihăilă Marius și Cristea Bogdan vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Brașov sau Bibliotecii Județene George Barițiu Brașov, respectiv în cadrul Primăriei Municipiului Brașov sau Direcției de Servicii Sociale, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Mihăilă Oana, Bogatu Gabriel, Cristea Zița, Constantinescu Cosmin Ioan, Petrișor Iulian Florin, Moga Bogdan Mihai și Băncilă Ioan Cristian, vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, primii doi în cadrul Primăriei Municipiului Brașov sau Bibliotecii Județene George Barițiu Brașov, al treilea în cadrul Primăriei Municipiului Brașov sau Direcției de Servicii Sociale, al patrulea în cadrul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea sau Seminarului Teologic Sfântul Nicolae Râmnicu Vâlcea, al cincilea în cadrul Primăriei Municipiului Brașov sau Liceului Andrei Mureșanu, al șaselea în cadrul Primăriei Municipiului Făgăraș sau Primăriei Comunei Recea, iar al șaptelea în cadrul Primăriei Municipiului Brașov sau Școlii Gimnaziale nr. 30 Brașov, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Confiscă de la inculpatul Mihăilă Marius suma de 59.846 lei și de la inculpatul Cristea Bogdan suma de 57.100 lei.
Dispune desființarea totală a documentațiilor cadastrale cu numerele 6111/2015 și 6112/2015, a încheierilor nr. 6111/25.03.2015 și nr. 6112/25.03.2015 emise de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov - Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Zărnești și restabilirea situației anterioare întocmirii acestor înscrisuri.
Obligă inculpații Mihăilă Marius și Cristea Bogdan să achite în favoarea statului câte 2.300 lei fiecare, iar inculpații Mihăilă Oana, Bogatu Gabriel, Cristea Zița, Constantinescu Cosmin Ioan, Petrișor Iulian Florin, Moga Bogdan Mihai și Băncilă Ioan Cristian la plata a câte 1.500 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov la data de 29 martie 2016, vezi comunicatul nr. 400/VIII/3 din data de 04 aprilie 2016.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 04 aprilie 2016