DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 martie 2021
Nr. 178/VIII/3

Către, JURNALUL NAȚIONAL


În atenția redactorului șef


La data de 02.03.2021, publicația Jurnalul Național a publicat în ediția tipărită, la pagina 2, un articol cu titlul „Activitatea DNA în 2020, mai dezastruoasă decât se invocă pentru desființarea SIIJ. Rata de achitare de 50%”.
Cu referire la articolul mai sus menționat, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următorul drept la replică:
În chiar titlul articolului se prezintă o cifra total falsă, adică o rată de achitare care nu se regăsește nicăieri în Raportul de activitate pe anul 2020.
Practic, autorul articolului de prevalează de un document oficial al instituției din care preia cifre pe care, din necunoaștere ori rea credință, le interpretează greșit, ajungând la concluzii eronate cu privire la activitatea de urmărire penală desfășurată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Astfel, în articol se menționează în mod eronat că în anul 2020 ar fi fost trimiși în judecată 360 de inculpați când, în realitate, au fost trimiși în judecată 505 inculpați din care 360 de inculpați prin rechizitoriu și 145 de inculpați prin acorduri de recunoaștere a vinovăției (a se vedea pagina 9 din Raportul anual pe anul 2020 publicat pe site-ul www.pna.ro la secțiunea „Rezultatele noastre”).
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu activitatea de urmărire penală desfășurată de parchete, facem precizarea că în cauzele finalizate prin acorduri de recunoaștere a vinovăției sunt desfășurate aceleași activități ca în cauzele finalizate prin rechizitorii, iar persoanele trimise în judecată urmează același parcurs în fața judecătorului, indiferent de natura juridică a actului prin care au fost deferiți justiției.
În cuprinsul articolului, mai sunt prezentate și alte date eronate cum ar fi numărul dosarelor soluționate și numărul acordurilor de recunoaștere a vinovăției încheiate de procurorii anticorupție.
De altfel, în ziua de 25 februarie 2021, într-o conferință de presă, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a prezentat public Raportul de activitate al Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2020, cu toate explicațiile aferente, a fost emis un comunicat de presă care sintetizează principalele aspecte http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10239, iar Raportul integral poate fi regăsit și pe site-ul instituției www.pna.ro la secțiunea „Rezultatele noastre”, precum și pe pagina de socializare oficială a instituției.
În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să publicați acest drept la replică pe aceeași pagină pe care a fost publicat și articolul, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.
În cazul în care nu veți publica dreptul la replică ne rezervăm dreptul de a apela la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE