DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 31 decembrie 2020
Nr. 1006/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, în perioada comiterii faptei director general al unei instituții financiare nebancare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare (în modalitatea traficării în interesul altuia), în formă continuată,

Persoană fizică, în perioada comiterii faptei director de risc, directorul departamentului de credite, director general adjunct al aceleiași instituții financiare nebancare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, în formă continuată,

Persoană fizică, în perioada comiterii faptei director de vânzări al aceleiași instituții financiare nebancare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, în formă continuată,

Două persoane fizice, în perioada comiterii faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, în formă continuată.

Prezentul dosar a fost declinat Direcției Naționale Anticorupție în anul 2018, ca urmare a soluționării de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unui conflict de competență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2007 - septembrie 2008, directorul general al unei instituții financiare nebancare, beneficiind de ajutorul celor doi directori din subordinea sa, ar fi încheiat fără drept un număr de 42 contracte de leasing financiar cu societățile controlate de cei doi oameni de afaceri.
Contractele respective ar fi fost încheiate cu încălcarea normelor Băncii Naționale a României și a celor interne ale societății conduse de primii trei inculpați.
Prin aceste demersuri instituția financiară nebancare ar fi fost prejudiciată cu suma de 16.313.843 euro.

Instituția financiară nebancară care succede în drepturi societatea păgubită în maniera de mai sus s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 17.645.271 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE