DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 687 din 17.09.2020, Curtea de Apel Constanța a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul IBRAM ILDAN, la data faptelor administrator de drept al SC „Ibo Grains” SRL, la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau atribuție de organ de conducere sau de administrare a unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și participație improprie la complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Condamnă pe inculpatul ZAMFIR ION, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau atribuție de organ de conducere sau de administrare a unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Dispune achitarea inculpaților PREDA COSMIN MARIAN și PANAIT AUGUSTIN, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.
Tot prin aceeași decizie penală, instanța a dispus încetarea procesului penal față de inculpatul PREDA COSMIN MARIAN, pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.
Desființează în totalitate înscrisurile sub semnătură privată falsificate care au fost utilizate de către inculpații Ibram Ildan și Preda Cosmin-Marian, respectiv cele 26 borderouri de achiziții cereale utilizate de inculpatul Ibram Ildan la retragerea sumelor de bani în numerar din contul bancar al SC Ibo Grains SRL și un contract de comodat.
Dispune comunicarea către Oficiul Național al Registrului Comerțului, a unei copii a dispozitivului hotărârii de condamnare, comunicare ce se va face la rămânerea definitivă a hotărârii.
Obligă inculpatul Ibram Ildan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Ibo Grains SRL Constanța, la plata către partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală, a sumei de 83.940 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plății efective a debitului principal.
Obligă inculpații Zamfir Ion și Ibram Ildan, în solidar, inculpatul Ibram Ildan în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Ibo Grains SRL Constanța, la plata către partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală, a sumei de 7.207.443,67 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plății efective a debitului principal.
Obligă inculpatul Ibram Ildan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Ibo Grains SRL Constanța, la plata către partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală, a sumei de 779.350 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plății efective a debitului principal.
Obligă inculpații Ibram Ildan și Panait Augustin la plata sumei de câte 2.000 lei reprezentând onorariu expertiză contabilă, conform decontului justificativ depus pentru suma totală de 8.120 lei, din care cei doi inculpați au achitat onorariul provizoriu de 4.000 lei, respectiv 2.000 lei fiecare.
Obligă pe inculpații Ibram Ildan și Zamfir Ion (inculpatul Ibram Ildan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Ibo Grains SRL), la plata sumei de 21.000 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 16 decembrie 2014, vezi comunicatul nr. 06/VIII/3 din data de 06 ianuarie 2015 (comunicatul nr. 13).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 ianuarie 2015